Afspraak in Nieuwpoort

Naargeestig maar duidelijk stripverhaal over vriendschap in oorlogstijd
2 minuten leestijd
Afspraak in Nieuwpoort - Detail van de cover
Afspraak in Nieuwpoort - Detail van de cover

Afspraak in Nieuwpoort is een graphic novel van Ivan Petrus Adriaenssens over de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) aan het Belgische front. Het verhaal gaat over drie frontsoldaten die één dag met elkaar optrekken en besluiten vrienden voor het leven te worden. Het boek geeft met heldere en sombere tekeningen een goed beeld van de waanzin van deze oorlog.

Afspraak in Nieuwpoort
De Fransman Jean-Marie Philippe De Blic (1890), de Belg Raoul Snoeck (1893) en de Engelsman Thomas Ernest Hulme (1883) ontmoeten elkaar op 1 november 1914 in Nieuwpoort (België). Ze hebben net de eerste aanvalsgolf van de Duitsers aan de IJzer afgeslagen. Nadat ze de dag samen hebben doorgebracht in de verwoeste stad en hun dromen en idealen hebben verteld, besluiten ze om elkaar exact tien jaar later op dezelfde plek weer te ontmoeten. Ze nemen afscheid en vervolgen hun eigen weg met als gedeelde noemer: de oorlog.

Stripauteur Ivan Petrus Adriaenssens stelt niet alleen deze drie mannen centraal in zijn boek maar ook de omgeving waar diverse gevechten hebben plaatsgevonden. Om een zo’n realistisch mogelijk beeld te creëren heeft hij gebruik gemaakt van foto’s uit die periode. In overwegend grijstinten tekent hij gedetailleerd kapotgeschoten dorpen en steden en troosteloze loopgraven.

Door de tekeningen is het boek vooral geschikt voor lezers die zich nu nog maar weinig kunnen voorstellen van wat er tijdens de Eerste Wereldoorlog allemaal is gebeurd.

Het verhaal Afspraak in Nieuwpoort is niet zomaar uit de lucht gegrepen. In werkelijkheid hebben de drie soldaten echt bestaan. In fictie hebben ze elkaar in Nieuwpoort ontmoet. Het verhaal komt samen bij een vierde en ook een fictief persoon: George Sheldon. Tijdens een gevecht ontmoet deze jongen de Engelse Hulme en hoort van het verhaal over de afspraak in Nieuwpoort. Sheldon voelt zich zo verbonden met de drie soldaten dat hij na de oorlog iedere tien jaar teruggaat naar Nieuwpoort.

Deze wending is gelijk ook de zwakte van het verhaal. De vier persoonlijke verhaallijnen zijn onduidelijk aan elkaar geschreven. Hierdoor raak je de draad soms een beetje kwijt. Aan de andere kant geeft deze rommeligheid juist het karakter van de Eerste Wereldoorlog goed weer. Want niets is zeker, goed en fout verdringen elkaar en je bent alles wat je hebt zo weer kwijt.

~ Lotte Kaatee

Boek: Afspraak in Nieuwpoort – Ivan Adriaenssens

Lotte Kaatee studeerde journalistiek en internationale betrekkingen. Heeft gewerkt bij de NPO en het Nationaal Historisch Museum. Ze is geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog en politieke ontwikkelingen in Oost-Europa tijdens de Koude Oorlog.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×