Feministe Aletta Jacobs geëerd met Google Doodle

Het is donderdag precies 163 jaar geleden dat de Nederlandse arts en feministe Aletta Jacobs werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Doodle, een aangepast logo op de startpagina van de zoekmachine.

Aletta Jacobs
Aletta Jacobs
Aletta Jacobs is de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste Nederlandse vrouw die officieel werd toegelaten tot een universiteit. Ze werd op 9 februari 1854 geboren in het Groningse Sappemeer.

Jacobs wilde arts worden en schreef daarom een brief aan de toenmalige minister van binnenlandse zaken: Johan Rudolf Thorbecke. Ze vroeg toestemming om als vrouw academische lessen te gaan volgen, iets wat tot die tijd verboden was. Thorbecke antwoordde binnen een week. In een brief aan Aletta’s vader liet de minister weten dat Jacobs naar de universiteit mocht. Daarmee werdAletta Jacobs in 1871 de eerste Nederlandse die officieel toegelaten werd aan een universiteit: de Rijksuniversiteit Groningen.

Aletta Jacobs legde in 1877 en 1878 succesvol haar staatsexamen af en werd hierdoor de eerste vrouwelijke Nederlandse arts. Een jaar later ging ze in Amsterdam als huisarts aan de slag. Ze bleef zich in die periode inzetten voor het lot van vrouwen. Ze hield gratis spreekuren, gaf vrouwen voorbehoedsmiddelen en kwam op voor vrouwen die in winkels werken en daar de hele dag moeten staan.

- advertentie -

Aletta Jacobs en het vrouwenkiesrecht

De Groningse feministe streed ook voor het vrouwenkiesrecht. In 1894 richtte ze samen met Wilhelmina Drucker de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht op en later participeerde ze in de Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht. Al die inzet had succes. In 1919 werd het vrouwenkiesrecht ingevoerd en drie jaar later konden Nederlandse vrouwen voor het eerst naar de stembus.

Lees ook: Mogen vrouwen naar de universiteit?
Boek: Markante vrouwen in de geneeskunst

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier