Dark
Light

Alsnog gouden medaille voor olympische roeiers 1900

Auteur:
1 minuut leestijd
Olympische Zomerspelen 1900
Olympische Zomerspelen 1900

Een gouden medaille die Nederland tijdens de Olympische Spelen van 1900 won is nu ook officieel aan Nederland toegewezen. Dat meldt de Volkskrant op basis van gegevens van Infostrada, een bedrijf dat zich bezighoudt met sportstatistieken.

Olympische Spelen van 1900
Nederland was in 1900 voor het eerst aanwezig op de Olympische Spelen. Het toernooi werd toen voor de tweede keer gehouden en had bij lange na nog niet de allure die het nu heeft.

De moderne Olympische Spelen waren bedacht door de Franse baron Pierre de Coubertin (1863-1937). De eerste editie was in 1896 gehouden in Athene en de tweede editie viel in 1900 onder de directie van de wereldtentoonstelling die dat jaar in Parijs werd gehouden. Het NOC*NSF over de Spelen van 1900:

“Voor zover er kon worden gesproken van Olympische Spelen (het begrip werd in 1900 zelden gebezigd) gingen ze volkomen ten onder in het lawaai van de wereldtentoonstelling. De accommodaties voor de sport waren derderangs en de publieke belangstelling viel sterk tegen.”

Ook Nederland was dus aanwezig op deze vroege editie van de Olympische Spelen. En er werd gewonnen. De roeiers Francois Brandt en Roelof Klein bereikten met hun stuurman Hermanus Brockmann de finale. De Laga-roeiers vervingen in die finale hun stuurman echter door een onbekend gebleven twaalfjarig Frans jongetje. Het drietal won de race en het Internationaal Olympisch Comite (IOC) kende de zege daarom toe aan een team met sporters uit meerdere landen.

Zowel Frankrijk als Nederland konden de zege hierdoor niet meetellen in hun medaille-overzicht. De zege is nu echter, op advies van het Nederlandse bedrijf Infostrada, door het IOC alsnog aan Nederland toegekend. Het NOC*NSF wijzigt de telling niet. De honderdste gouden medaille die snowboardster Nicolien Sauerbreij twee jaar geleden in Vancouver won, blijft volgens de Nederlandse sportorganisatie dan ook de honderdste.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×