Amerikaanse D-Day vlag te zien in Nederland

Donderdag arriveert bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg een unieke Amerikaanse vlag, die is gebruikt tijdens D-Day in 1944. De vlag wordt met militair ceremonieel ontvangen in aanwezigheid van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en ongeveer twintig Amerikaanse Tweede Wereldoorlog veteranen. Het museum opent gelijktijdig een tentoonstelling rond de vlag.

De Amerikaanse 48-sterren vlag wapperde op het achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60. Dit schip leidde op 6 juni 1944 de invasievloot en de eerste Amerikaanse troepen naar het invasiestrand van Utah Beach. De landingen in Normandië waren het begin van de bevrijding van West-Europa.

Commandant van het landingsvaartuig was de toenmalige luitenant ter zee Howard van der Beek, wiens vader in Nederland is geboren. Van der Beek had de vlag tot aan zijn dood in 2014 in zijn bezit.

Beroemde foto van D-Day. Amerikaanse soldaten van de USS Samuel Chase verlaten de landingsboot op Omaha Beach op 6 juni 1944
Beroemde foto van D-Day. Amerikaanse soldaten van de USS Samuel Chase verlaten de landingsboot op Omaha Beach op 6 juni 1944

Symbool

In juni van dit jaar verwierf een Nederlandse familie de door de strijd gehavende Amerikaanse vlag op een veiling. De vlag staat voor de familie symbool voor de offers die geallieerde soldaten hebben gebracht voor de vrijheid van Europa.

- advertentie -

De vlag wordt in langdurig bruikleen gegeven aan het NMM en op verzoek van de familie ondersteunt het ministerie van Defensie de aankomst van de vlag in Nederland. Het Nationaal Militair Museum zal de vlag op speciale wijze tentoonstellen met aandacht voor zowel de D-Day invasie in Normandië als ook de symboliek van de Amerikaanse vlag. De tentoonstelling is tot het eind van dit jaar te zien.

Lees ook: D-Day – Operatie Overlord (6 juni 1944)
Boek: D-Day: 6 juni 1944 – Stephen E. Ambrose

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: