Tweehonderdvijftig amfora’s die in de jaren vijftig door de beroemde duiker Jacques Cousteau werden opgedoken, zijn afgelopen weekend door duikers weer teruggeplaatst op de bodem van de Middellandse Zee bij Marseille. Dat meldt de NOS.
De stukken zouden geen archeologische waarde meer hebben en daarom weer terug kunnen naar de zeebodem. Een lokale duikclub kwam enige tijd geleden met het plan om de Romeinse kruiken af te laten zinken naar de zeebodem. De duikclub hoopt dat de amfora’s het duiktoerisme een extra impuls zullen geven.
De kruiken werden in de jaren vijftig van de vorige eeuw opgedoken door de beroemde duiker Jacques-Yves Cousteau (1910-1997). Deze voormalige marine-officier wordt vaak gezien als dé pionier van het oceanografisch onderwateronderzoek. Cousteau maakte onder water een groot aantal beroemd geworden films. Daarnaast is hij onder meer de geschiedensboeken ingegaan als de uitvinder van de aqualong, een zuurstoffles met een slang en een mondstuk. Verder was Cousteau ook betrokken bij de bouw van verschillende duikboten.
De door Cousteau opgedoken amfora’s waren de afgelopen tijd in beheer van een archeologische dienst in Marseille. Deze dienst wilde de kruiken echter niet meer bewaren omdat ze allemaal stuk zijn. De plaatselijke duikclub kwam toen in actie en besloot de kruiken weer ’terug te geven’ aan de Middellandse Zee.
De amfora’s zijn met ijzerdraad vastgezet op de zeebodem.