Dark
Light

Anton de Kom-lezing 2023 verzorgd door Akwasi

Auteur:
1 minuut leestijd

De jaarlijkse Anton de Kom-lezing wordt volgende maand verzorgd door de Nederlandse rapper en dichter Akwasi. De Anton lezing is een initiatief van Verzetsmuseum Amsterdam en dagblad Trouw en wil aandacht vragen voor “de strijd tegen intolerantie en discriminatie en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving”.

Akwasi
Akwasi – Foto: Verzetsmuseum Amsterdam
De lezing is vernoemd naar schrijver en verzetsman Anton de Kom (1898-1945), die onder meer streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was De Kom in Nederland actief in het verzet tegen nazi-Duitsland. Hij kwam in 1945 om in een concentratiekamp.

Akwasi kondigt aan dat hij in zijn lezing straks zal “ingaan op verzet, de huidige staat van Nederland en waarom radicale verandering soms nodig is”. Ook blikt hij daarbij terug op zijn eigen rol in het debat de afgelopen jaren. Akwasi nam de laatste jaren deel aan verschillende racisme-protesten. In de zomer van 2020 kwam hij in opspraak nadat hij tijdens een Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam had gezegd dat hij een Zwarte Piet in zijn gezicht zou trappen wanneer hij er een tegenkwam. In 2020 richtte Akwasi met enkele anderen Omroep Zwart op, een omroepvereniging die sinds begin vorig jaar deel uitmaakt van het Nederlands publiek omroepbestel.

De artiest werd in 1988 geboren in Amsterdam als Akwasi Owusu Ansah. Het Verzetsmuseum over de performer:

“Hij staat bekend om zijn betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties en zijn inzet voor gelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Als fervent activist heeft Akwasi deelgenomen aan talloze demonstraties, waarbij hij zijn stem verhief tegen racisme en discriminatie.”

De Anton de Kom-lezing wordt op dinsdag 27 juni gehouden in het Verzetsmuseum. Na afloop volgt een nagesprek met Cees van de Laan, de hoofdredacteur van Trouw.

Boek: Laten we het er maar niet over hebben – Akwasi

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.445 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×