Archeologen lanceren petitie voor onderzoek Delftse skeletten

2 minuten leestijd
Nieuwe Kerk in Delft - cc
Nieuwe Kerk in Delft - cc

Een aantal archeologen is ontstemd over de plannen van de gemeente Delft om slechts een klein deel van de historische skeletten die bij de Nieuwe Kerk in Delft worden blootgelegd te onderzoeken. Ze zijn daarom een petitie gestart in de hoop de gemeente alsnog op andere gedachten te brengen.

De gemeente Delft gaf enige tijd geleden toestemming voor de bouw van een ondergrondse bezoekersruimte bij de kerk. Omdat rond de kerk in de loop der eeuwen veel mensen zijn begraven, zal men bij de bouw naar verwachting op ongeveer tweeduizend skeletten stuiten.

De Oudheidkundige Werkgemeenschap Delft en de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN) tekenden eerder bezwaar aan tegen de bouw van de bezoekersruimte. Zij zagen liever een bovengronds centrum en gaven aan niet blij te zijn met de ruiming van de stoffelijke resten. In januari boog de rechtbank in Den Haag zich over de zaak en die oordeelde dat de bouw gewoon door kon gaan. De rechter erkende dat geen volledig archeologisch onderzoek wordt gedaan, maar vond het belang van de nieuwe ruimte zwaarder wegen.

Ansichtkaart van de archeologen
Ansichtkaart van de archeologen
Dat straks niet alle skeletten worden onderzocht stuit ‘een breed platform van archeologen’ tegen de borst. Vooraf is bepaald dat slechts 10 tot 20 procent van de opgegraven skeletten door archeologen kan worden bestudeerd. De archeologen vinden het een slechte zaak dat dit nu al is besloten. In een open brief in de Volkskrant schreven de archeologen hierover eerder:

“Het is waar dat selectie van te onderzoeken resten een normaal verschijnsel is in de archeologie, maar het is buitengewoon ongebruikelijk om dit op voorhand te doen zonder dat men weet waarván een selectie gemaakt wordt. Uit recent onderzoek (Eindhoven, Oldenzaal, maar ook Londen) blijkt een schat aan informatie uit skeletonderzoek te verkrijgen. Goed onderzoek onthult bruikbare informatie over de bevolking van de stad, over ziektes, migratiegolven, verwantschap, voeding en verschillen tussen rijk en arm. De lessen die we kunnen leren van onze historische voorouders lijken eindeloos. Goed onderzoek betekent overigens niet dat alle skeletten tot in detail moeten worden onderzocht, maar wél dat de selectie ervan pas plaats vindt nadat ze allemaal in de oorspronkelijke context zijn gedocumenteerd.”

Via een ansichtkaart kunnen mensen een door de archeologen gelanceerde petitie ondertekenen om de gemeente Delft op te roepen de skeletten onder de Nieuwe Kerk in Delft goed te laten onderzoeken. Op de ansichtkaart die mensen naar de Delftse en Haagse politiek kunnen sturen, is 80 procent van de toren van de Nieuwe Kerk doorgestreept. Sandra Beckerman, één van de initiatiefnemers van de actie:

“Een toren is geen toren meer als 80 procent mist. De Nachtwacht is niet meer zo imposant als 80 procent wordt overgeschilderd. Meer is soms beter, ook in de archeologie. Bodemvondsten zijn een soort fotoalbums, ze bewaren een beeld van het verleden. Fotoalbums gooi je niet weg!”

Boek: Prisma van de archeologie

0
Reageren?x
×