Dark
Light

Archeologen leggen scheepswrak uit achttiende eeuw bloot

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: NieuwLand
Foto: NieuwLand

Foto: NieuwLand
Foto: NieuwLand
Op de akker van een boer in Dronten ligt het wrak van een vrachtschip. Het wrak werd in 1959 gevonden en dateert uit de achttiende eeuw. Deze maand wordt het wrak volledig opgegraven door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF). Zaterdag is er een open dag.

In de voormalige Zuiderzee verging in de loop der eeuwen een groot aantal schepen. Flevoland wordt daarom ook wel “het grootste scheepskerkhof ter wereld” genoemd. Slechts af en toe wordt een scheepswrak volledig opgegraven.

Het wrak in Dronten is aankomende zaterdag naar verwachting volledig blootgelegd. Het gaat om een vrachtschip van ongeveer 16,5 meter lang en 4,5 meter breed. Het schip is van een onbekend type en had een lading leisteen aan boord. Bij een verkenning in 1985 werden in het achterschip veel scherven aardewerk, een complete kruik en ongeveer 450 munten gevonden. Ook werden tien vuur- en bakenloodjes aangetroffen.

Horloge

In het voorschip werd een heel bijzondere vondst gedaan: behalve een tegeltje werd daar een zilveren horloge met een unieke horlogeketting opgegraven. Het schip stamt uit een periode dat de schipper met zijn gezin aan boord woonde. De archeologen hopen daarom veel vondsten te kunnen doen.

Tijdens de publieksdag kan iedereen het wrak bekijken en archeologen vertellen over hun bevindingen tot dan toe. Het adres van de opgraving is Hanzeweg 13 in Dronten. Vanaf het erf van de boerderij is het ongeveer tien minuten lopen naar de opgraving, deels over verhard, deels over onverhard terrein. De open dag duurt van 11 tot 16.00 uur.

×