In een natuurgebied bij Rossum (Overijssel) zijn archeologen op zoek naar de resten van een duizend jaar oude burcht, de Hunenborg. Precies honderd jaar geleden werd hier voor het laatst onderzoek gedaan, toen door de bekende archeoloog Jan Hendrik Holwerda, onder meer bekend omdat hij directeur was van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Na een eeuw is het volgens archeologen tijd voor nieuw onderzoek. Onder meer omdat veel materiaal van de oude opgraving verloren is gegaan, maar ook omdat de dateringsmethoden in de loop der tijd zijn verbeterd. Bekend is dat de Hunenborg een ovalen ringwalburg was, een vroegmiddeleeuws verdedigingswerk.
In tegenstelling tot veel kastelen elders werden de gebouwen in de loop der tijd afgebroken. In de achttiende en negentiende eeuw braken boeren uit de regio nog funderingen uit om deze opnieuw te gebruiken bij de bouw van hun boerderijen. In de jaren dertig van de negentiende eeuw ontstond er een wetenschappelijke belangstelling voor de Hunenborg en begin twintigste eeuw werd de Hunenborg aangekocht door de Vereniging Oudheidkamer Twente.
Jan Hendrik Holwerda deed in 1916 met een team onderzoek. Hij ontdekte veel. Bekend werd onder meer dat de burcht in ieder geval al in de twaalfde eeuw werd bewoond en dat bij de bouw gebruik was gemaakt van natuursteen. Bijzonder, aangezien kastelen in deze tijd vaak nog met hout en leem gebouwd werden.
Muggen
Op lang niet alle vragen kon een eeuw geleden echter een antwoord gevonden worden. Wanneer de Hunenborg precies werd gebouwd en in wiens opdracht, bleef bijvoorbeeld onduidelijk. Ook weten de archeologen niet waarom het kasteel precies op deze locatie werd gebouwd. Zomers moet het leven rond de burcht namelijk weinig aantrekkelijk zijn geweest, vanwege de vele muggen in het moerasgebied.
De archeologen hopen tijdens het nieuwe onderzoek antwoorden te vinden op dit soort vragen. Ter plekke zijn onder meer grondmonsters genomen. Deze zullen in laboratoria worden onderzocht. Tegelijkertijd worden de schaarse historische bronnen opnieuw bestudeerd. Bij het onderzoek zijn onder meer archeologisch bureau RAAP, de Rijksuniversiteit Groningen en de Nederlandse Kastelen Stichting betrokken.
Boek: Kastelen – 1001 foto’s