In de Nieuwe Kerk in Amsterdam krijgen acht zuilen volgend jaar een nieuwe, betonnen fundering. In aanloop naar die werkzaamheden doen archeologen momenteel onderzoek rondom de zuilen. Recent zijn de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd.
Rondom de monumentale zuilen zijn ten behoeve van het onderzoek acht zogeheten proefsleuven gegraven. Aan de voet van enkele van de zuilen zijn hierbij resten van menselijke begravingen gevonden. Hiermee wordt het vermoeden van de archeologen en eerder bronnenonderzoek bevestigd dat er in de kerk – ondanks ruimingen in het verleden – nog resten van eeuwenoude menselijke begravingen liggen. De archeologen vonden onder meer een gedecoreerde handgreep van een grafkist, vermoedelijk uit de achttiende of negentiende eeuw.
Ook zijn er meerdere resten van beenderen zichtbaar aan het oppervlak, naast overblijfselen van kisten. De menselijke resten worden onderzocht door een fysisch antropoloog van de Universiteit van Amsterdam. Bijzonder voor de archeologen was verder de vondst van een kist met een koperen plaatje met daarop de naam van een overledene. Dergelijk plaatjes zijn algemeen bekend, maar er is er nu voor het eerst ook een gevonden in Amsterdam.
Het archeologisch onderzoek loopt nog tot ongeveer half juli. Mogelijk worden de komende tijd dus nog meer vondsten gedaan rondom de acht monumentale zuilen in het hart van de kerk. De overige 133 zuilen van de gotische kerk hebben al voor 1980 een stevig betonnen fundament gekregen.