Meer dan een miljoen documenten uit ‘Bletchley Park’, het hoofdkwartier van de Britse codebrekers tijdens de Tweede Wereldoorlog, worden op internet gezet. Dat melden verschillende Britse media.
In Bletchley Park was de Government Code and Cipher School (GC&CS) van de Britse inlichtingendienst gevestigd. Die afdeling speelde uiteindelijk een erg belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog.
Op het hoofdkwartier van de GC&CS werkten op het hoogtepunt zo’n 7000 mensen waarvan een aantal academici, waaronder de Britse wiskundige Alan Turing, de grondlegger van de kunstmatige intelligentie. Turing en zijn team wisten de Duitse communicatiecode, Enigma te breken. Daardoor waren de geallieerden de Duitsers altijd een stapje voor.
Naast de Enigma-code die vooral op het veld werd gebruikt, maakten de Duitsers ook gebruik van de Lorenz-code voor contacten tussen bijvoorbeeld Adolf Hitler en de hoge officiers. Hoewel die code al vroeg in de Tweede Wereldoorlog werd gekraakt, duurde het soms drie weken voordat een bericht werd ontcijferd.
De wiskundige Max Newman bouwde echter een machine, de Colossus die de code binnen een aantal uren kon breken. Deze machine speelde een belangrijke rol bij D-Day, aangezien de bezetter door de geallieerde bombardementen alle berichten radiografisch via de Lorenz moesten sturen en de geallieerden dus precies wisten wat de Duitsers van plan waren.
De digitalisering van de documenten van Bletchley Park is een initiatief van Hewlett Packard en het Bletchley Park Trust, die nu het museum dat in het huis is gevestigd beheert. Het Bletchley papieren archief is momenteel alleen maar in te zien door onderzoekers onder strikte supervisie. Het zal ongeveer vijf jaar duren voordat de documenten volledig digitaal te vinden zijn.
Boek: Alan Turing, het Enigma