Archieven publiceren slavenregisters Curaçao

…tijdens 225-jarig jubileum slavenopstand Tula
1 minuut leestijd
Hoofdgebouw van een voormalig plantagegebouw op Curaçao
Hoofdgebouw van een voormalig plantagegebouw op Curaçao (CC BY 2.5 nl - Technische Fred - wiki)

Het Nationaal Archief publiceert op 17 augustus de slavenregisters van Curaçao op zijn website. Op die dag is het precies 225 jaar dat de tot slaaf gemaakte Tula in de opstand kwam tegen de slavernij.

Een boek van de slavenregisters van Curaçao.
Een boek van de slavenregisters van Curaçao. (Radboud Universiteit)
Historici van de Radboud Universiteit doen samen met het Nationaal Archief Curaçao en de University of Curaçao onderzoek naar de doorwerking van slavernij in de levens van de inwoners van Curaçao tussen 1839 en 1950. Als eerste resultaat van dit onderzoek worden op 17 augustus 2020 digitale versies van het slavenregister en de emancipatieregisters gepubliceerd op de websites van de twee archiefinstellingen. Met behulp van beide bronnen kan online onderzoek gedaan worden naar voorouders die in slavernij op Curaçao leefden. De emancipatieregisters bevatten informatie over mensen die in 1863 vrijkwamen bij de afschaffing van de slavernij op Curaçao.

Andere vragen

Het project wordt geleid door Coen van Galen van de Radboud Universiteit, die eerder betrokken was bij de digitalisering van de Surinaamse slavenregisters. Over het nieuwe project zegt hij:

“Curaçao heeft bijzondere archieven die veel informatie bieden over mensen die in slavernij leefden en hun nazaten. De samenleving op het handelseiland Curaçao was heel anders dan die in het door plantages gedomineerde Suriname. Dat betekent dat we andere onderzoeksvragen kunnen stellen, maar ook dat we beide gebieden kunnen vergelijken.”

Ook interessant: Ex-slaven Curaçao niet zo kansloos als gedacht
Andere artikelen over slavernij
Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×