Week van de koloniale geschiedenis

Argentijns babyroof-proces van start

Videla en Bignone – Still YouTube
In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is maandag het proces begonnen tegen de voormalige dictators Jorge Videla en Reynaldo Bignone. Het duo wordt verdacht van betrokkenheid bij het kidnappen van enkele tientallen babys tijdens de zogenaamde ‘Vuile Oorlog’ (1976-1983).

Videla (85) en Bignone (83) staan samen met zes anderen, waaronder een arts, terecht. Ze worden mede-verantwoordelijk gehouden voor het roven van minimaal 34 baby’s. Deze baby’s werden tijdens de militaire dictatuur gestolen van politieke tegenstanders die gevangen zaten.- advertentie -

Portretten van tijdens de junta verdwenen Argentijnen

De moeders werden in veel gevallen kort na de geboorte om het leven gebracht.

De baby’s kregen na bij hun moeder te zijn weggenomen een andere identiteit om vervolgens geplaatst te worden bij kinderloze echtparen die het militaire bewind wel steunden. Van ruim honderd baby’s staat vast dat ze tijdens het militaire bewind werden weggeven aan gezinnen die de junta steunden.

In Argentinië wordt het proces tegen de twee oud-dictators live op televisie uitgezonden. Het is voor het eerst dat militaire leiders terecht staan in verband met de babyroof. Het proces zal enkel maanden duren. De federale rechtbank wil maar liefst 370 getuigen oproepen.

Zowel Videla als Bignone zijn tijdens eerdere processen al veroordeeld tot lange celstraffen in verband met misdaden die ze tijdens de militaire dictatuur begingen. Van 1976 tot 1983 verdwenen er in Argentinië volgens mensenrechtenorganisaties ongeveer 30.000 mensen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: