‘Auteur Milan Kundera verraadde student’

1 minuut leestijd

Milan Kundera
Milan Kundera

De Tsjechisch-Franse schrijver Milan Kundera heeft volgens het Tsjechische weekblad Respekt in 1950 samengewerkt met de communistische geheime politie.

Het blad beweert dat de in 1975 naar het Westen uitgeweken schrijver de student Miroslav Dvoracek aangaf nadat deze gedeserteerd was uit militaire dienst. Na de aangifte werd deze Dvoracek gearresteerd en veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf.

Milan Kundera heeft tot nu toe geweigerd op de affaire in te gaan. Het weekblad Respekt baseert zich op een politierapport uit 1950. De destijds 21-jarige Kundera zou Dvoracek niet persoonlijk hebben gekend maar anderen over hem hebben horen praten. Dvoracek werd na zijn arrestatie te werk gesteld in een uraniummijn en kwam na veertien jaar, in 1964, vrij.

Auteur van het artikel in Respekt, Adam Hradlek, schrijft dat hij Kundera gevraagd heeft om een interview maar dat de auteur dit verzoek niet wilde inwilligen. In het artikel wordt dan ook geen antwoord gegeven op de vraag waarom Kundera iemand bij de politie zou hebben aangegeven die voor hem een volkomen onbekende was.

Milan Kundera schreef onder meer romans over de onderdrukking door het communisme. Een van zijn bekendste boeken is De ondraaglijke lichtheid van het bestaan uit 1984. In 1988 werd dit boek verfilmd door de Amerikaanse regisseur Philip Kaufman. Andere bekende boeken van zijn hand zijn De Grap (1967), Onsterfelijkheid (1988) en Onwetendheid (2002).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×