Week van de koloniale geschiedenis

Belangrijke prijs voor The King’s Speech

Still uit ‘The King’s Speech’
De film The King’s Speech heeft zondag de Directors Guild of America gewonnen. Deze prijs wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de Oscars.

Het is niet de eerste, en hoogstwaarschijnlijk ook niet de laatste, prijs die de film wint. Eerder deze maand won de film onder meer al een Golden Globe en een Producers Guild Award. Zondag kreeg regisseur Tom Hooper de zogenaamde Directors Guild of America, een prijs van de vakbond van Amerikaanse regisseurs.Deze prijs wordt vaak gezien als een soort graadmeter voor de Oscars die eind volgende maand worden uitgereikt. The King’s Speech is genomineerd voor maar liefst twaalf Oscars, waaronder die van beste film, beste regie en beste script. Acteur Colin Firth is voor zijn rol in de film genomineerd voor de Academy Award voor beste acteur.

- advertentie -

In The King’s Speech wordt het waargebeurde verhaal verteld van koning George VI van het Verenigd Koninkrijk (1895-1952) die in 1936 zijn broer Eduard VIII opvolgde. Deze koning Eduard VIII deed afstand van de troon omdat hij met Elisabeth Wallis Warfield wilde trouwen maar daarvoor geen toestemming kreeg van eerste minister Baldwin. George had altijd in de schaduw van zijn broer gestaan en zat niet direct op het koningschap te wachten. Toch aanvaardde hij in 1936 de kroon. Koning George VI had echter wel een groot probleem. Praten ging hem in verband met een stotterprobleem moeilijk af. In de film is te zien hoe de koning dit probleem, samen met de onorthodoxe Australische spraaktherapeut Lionel Logue, aanpakt.

Vanaf 17 februari is The King’s Speech te zien in Nederlandse bioscopen.

Trailer van The King’s Speech

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: