Dark
Light

Beschermde status voor Sint-Catharinacollege Geraardsbergen

Auteur:
1 minuut leestijd

Sint-Catharinacollege Geraardsbergen – Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van het hoofdgebouw van het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen ondertekend. Het is de bedoeling dat het monument binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Ook de binnenplaats, de voortuin en afsluitingsmuur, en de voortuin van de kerk met ijzeren hekwerk zijn in de bescherming opgenomen. Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:



Het hoofdgebouw van dit college wordt beschermd omwille van haar historische, architectuurhistorische, artistieke en sociaal-culturele waarde. Het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen is het oudste bisschoppelijk college van het bisdom Gent. Het is in 1823 ontstaan uit een voormalig miniemenklooster uit de zeventiende eeuw en werd in 1885 grondig verbouwd.

Bij verbouwingswerken en interieurdecoratie in de negentiende eeuw – uitgevoerd in opdracht van eigenaar bisschop Bracq – was de Geraardsbergse kunstenaar Louis Bert-de l’Arbre betrokken, een prominent figuur voor de late neogotiek. De muurschilderingen die hij aanbracht in de vroegere recreatiezaal verbeelden scènes uit de christelijke middeleeuwen met kerstening en kruistochten.

In 1954 werd de recreatiezaal, met behoud van de fresco’s, omgebouwd tot het pand rond het vierkante binnenplein. De architecten Beerlandt en De Boom realiseerden toen een eigentijdse kloosterarchitectuur met sterke referenties aan een traditioneel kloosterhof.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×