Dark
Light

Het beste geschiedenisboek van het jaar: Cécile en Elsa

Libris Geschiedenis Prijs 2016
Auteur:
1 minuut leestijd
Cecile en Elsa
Cecile en Elsa

Elisabeth Leijnse is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs van 2016. Ze wint de prijs met haar boek Cécile en Elsa, strijdbare freules. Een biografie. De jury beschrijft het boek als “een uitmuntend geschreven levensgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en maatschappijgeschiedenis ineen”.

Cécile en Elsa, strijdbare freules - Elisabeth Leijnse
Cécile en Elsa, strijdbare freules – Elisabeth Leijnse
Juryvoorzitter Henk van Os overhandigde de prijs voor het beste historische boek van 2016 zondagmiddag tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT. Er dongen dit jaar 324 boeken mee naar de prijs.

Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt.

De jury schreef onder meer het volgende over het winnende boek:

‘Elisabeth Leijnse stootte letterlijk op een goudader. Dat wil zeggen een kist vol onbekende brieven, en schreef mede op grond daarvan een meeslepende dubbelbiografie van de twee aristocratische zusters De Jong van Beek en Donk. De lezer krijgt het volle pond aan zowel liefde als tweespalt tussen de heetgebakerde zusters. Aan de hand van deze vrouwenlevens geeft Leijnse ons een unieke blik in het intellectuele leven van de tweede helft van de negentiende tot ver in de twintigste eeuw. Dit meeslepende boek is levensgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en maatschappijgeschiedenis ineen.’

Elisabeth Leijnse won eerder ook al de Biografieprijs 2016 met haar boek over de adellijke zussen.

Het winnende boek: Cécile en Elsa, strijdbare freules
Bekijk hier de vijf boeken die genomineerd waren voor de prijs

×