Dark
Light

‘Bezuinigingen bedreigen Grieks cultureel erfgoed’

1 minuut leestijd

Actieposter van de vereniging
De bezuinigingen van de Griekse regering zijn een ernstige bedreiging voor het rijke culturele erfgoed van het land. Dat heeft de Vereniging van Griekse Archeologen gezegd.

Het ministerie van Cultuur heeft 35 procent minder budget te besteden en heeft tweeduizend werknemers – voornamelijk met tijdelijke contracten – ontslagen. Door het snijden in de budgetten zagen musea zich gedwongen openingstijden aan te passen of te sluiten. De bezuinigingen leiden bovendien tot een ernstigtekort aan beveiligers.

“Ons cultureel erfgoed is niet te koop”, aldus Despina Koutsoumba, hoofd van de Vereniging van Griekse Archeologen. “We willen niet dat de markt regeert over ons culturele erfgoed, onze geschiedenis en onze democratie. Onze musea mogen geen opslagplaatsen worden.”

De organisatie waarschuwt ook dat als steeds meer Grieken te maken krijgen met verlies aan inkomsten en als de werkloosheid blijft groeien, het aantal plunderingen van archeologische locaties door amateurschatzoekers zal toenemen.

Met de slogan “Monuments have no voice. They must have yours” roept de vereniging mensen in Griekenland en de rest van Europa op om hun solidariteit en steun uit te spreken door posters op te hangen, lid te worden van de Facebook-groep of protestbrieven te sturen aan de Griekse premier en minister van Cultuur.

~ Natascha NeefParakalo

×