//

Bijzondere vikingschedel naar Fries Museum

Schedel met gevijlde tanden, 9de - 11de eeuw, gevonden in Gotland, been, bruikleen Gotlands Museum, Visby, Zweden. Foto: Ruben van Vliet / Fries Museum
Schedel met gevijlde tanden, 9de - 11de eeuw, gevonden in Gotland, been, bruikleen Gotlands Museum, Visby, Zweden. Foto: Ruben van Vliet / Fries Museum

Het Fries Museum in Leeuwarden krijgt een bijzondere bruikleen uit Zweden voor de tentoonstelling Wij Vikingen. Vanuit het Gotlands Museum in Visby komt een schedel van een Zweedse Viking. De voortanden van de schedel zijn gevijld, een typisch gebruik onder Vikingen.

Het is volgens het museum voor het eerst dat een dergelijk object te zien is in Nederland. De schedel is vanaf aanstaande zaterdag te zien in de tentoonstelling Wij Vikingen. Aan de hand van archeologische schatten wil het museum met deze tentoonstelling het clichébeeld van Vikingen omverwerpen.

“De bezoeker ontdekt dat ‘Viking’ geen volk, maar een levensstijl was. Deze levensstijl omvatte meer dan alleen de beruchte plunderingen. Vikingen waren namelijk ook zeer bedreven handelaren met een uitgebreid netwerk, waar ook de Nederlandse kustbewoners van profiteerden. Het kwam zelfs voor dat Nederlanders zich bij de Vikingen aansloten en deelnamen aan hun rooftochten.”

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een publicatie: Wij Vikingen!

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: