De Leidse wethouder van cultuur, Jan-Jaap de Haan, heeft donderdag een tentoonstelling geopend over bijzondere archeologische vondsten “met een verhaal” die ooit in zijn stad zijn gedaan. Ook nam de wethouder een boek over de archeologische vondsten in ontvangst.
In de expositieruimte van het Archeologisch Centrum in Leiden worden de komende tijd de verhalen verteld die schuilgaan achter de meest bijzondere vondsten die in Leiden zijn gedaan. De Leidse bodem en bebouwing hebben dan ook
al verschillende schatten prijsgegeven.
In 1996 werd bij Leiden bijvoorbeeld een bronzen gezichtsmasker uit de Romeinse tijd gevonden. Omdat enkele studenten die de opgraving bijwonen aan zanger Gordon moeten denken als ze het gezicht en de krullen op het oude masker zien, wordt het object bekend onder de naam Gordon-masker. Het masker verkeerde in zeer goede staat en bleek te zijn gedragen in het begin van de tweede eeuw.
Dit is zeker niet de enige bijzondere vondst die ooit bij Leiden werd gedaan. Zo werden er ook al eens smeltkroesjes gevonden die bewijzen dat er rond Leiden al in de ijzertijd brons werd gegoten. De gemeente Leiden:
Sommige vondsten zijn voor een leek maar moeilijk herkenbaar. Daarom zijn door specialisten replica’s gemaakt van een aantal topvondsten. Die worden samen met het origineel tentoongesteld. Het zijn echte blikvangers geworden, zoals de felrode armbeschermer, het beschilderde schoentje en het trippenblad.
Donderdag werd niet alleen de tentoonstelling geopend, er werd ook een boek over de vondsten gepresenteerd. In dit boek, Ontdekt in Leiden, wordt eveneens het verhaal van Leiden aan de hand van topvondsten verteld.
De tentoonstelling in het Archeologisch Centrum is gratis te bezoeken.