Bombardement Hiroshima herdacht

In de Japanse stad Hiroshima is maandag herdacht dat de stad op 6 augustus 1945 slachtoffer werd van een aanval met een atoombom.

De Amerikanen besloten in 1945 een atoombom te gebruiken om zo het einde van de Tweede Wereldoorlog te bespoedigen. De eerste atoombom werd op 6 augustus 1945 op de Japanse stad Hiroshima gegooid. Het was voor het eerst dat er een atoombom voor oorlogsdoeleinden gebruikt werd.

Door de aanval werd de stad vrijwel volledig verwoest en werden 78.000 mensen in één klap gedood. Later overleden er nog duizenden mensen als gevolg van de radioactieve straling. Het officiële dodental ligt rond de 140.000.

- advertentie -

Voor de Japanners zich hadden overgegeven gooiden de Amerikanen nog een bom. Deze bom werd drie dagen later op de Japanse stad Nagasaki geworpen. Ook hier kwamen duizenden mensen om het leven. Kort na deze bom capituleerden de Japanners. Ze beseften dat tegen de atoombom niet te vechten was. De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur kreeg hierna het gezag over Japan.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: