/

Bouw ‘Buchenwaldhek’ van de baan

De toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald
De bouw van een hek in Zandvoort dat volgens velen erg doet denken aan de toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald is stilgelegd. Over het hek was de afgelopen weken veel te doen.

De ontwerpers van het hek, Job Smeets en Nynke Tynagel van kunst- en designcollectief Studio Job, lieten vorige week weten het ontwerp van het hek te zullen wijzigen. Het hek was ontworpen als kunstwerk voor op een landgoed in Bentveld, gemeente Zandvoort.

Over het hek ontstond veelcommotie nadat bij De Wereld Draait Door een ontwerptekening werd getoond. In de ontwerptekening die in het programma werd getoond was prikkeldraad te zien, schoorstenen die doen denken aan de schoorstenen van vernietigingskampen en een bel met daarop de Latijnse tekst suum cuique (jedem das seine). Deze tekst stond tijdens de Tweede Wereldoorlog op de toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald.

Enige tijd na deze uitzending riep het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) de gemeente Zandvoort op de bouw van het hek stop te zetten. Aanvankelijk kwam de gemeente hieraan niet tegemoet omdat de bij DWDD getoonde tekening niet leek op het ontwerp waar een vergunning voor was verleend. Later maakte de gemeente bekend dat de bouw in ieder geval drie maanden stilgelegd zou worden.

De ontwerpers van Studio Job, die zelf van mening zijn dat het hek niet op het toegangshek van Buchenwald lijkt, lieten eind vorige week vanwege de commotie weten het ontwerp te wijzigen.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: