Bronnen Eerste Wereldoorlog in Amersfoort gedigitaliseerd

1 minuut leestijd
Voorbeeld van een gezinskaart (Archief Eemland)
Voorbeeld van een gezinskaart (Archief Eemland)

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven 19.000 Belgische vluchtelingen in en rond Amersfoort. Archief Eemland heeft kranten, foto’s en gezinskaarten uit die oorlogsjaren in haar collectie. Deze hebben een plek gekregen op een themawebsite. Donderdag is de website geopend door de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius.

Amersfoort in de Eerste Wereldoorlog

Belgische soldaten en officieren werden in 1914-1918 in Amersfoort en omstreken geïnterneerd. Hun vrouwen en kinderen kwamen met deze militairen mee. In totaal waren er 19.000 Belgische vluchtelingen in en rond Amersfoort. Een aanzienlijk aantal in vergelijking met de 25.000 inwoners uit de stad. De provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort herdenken de periode op verschillende manieren. Archief Eemland sluit hierbij aan met deze themawebsite en een expositie in het najaar.

Kranten en foto’s

Op de website BelgenGezocht.nl kan de Nederlandstalige en Franstalige krant De Kampbode bekeken worden. Deze werd tussen 1915 en 1918 geschreven door de geïnterneerde militairen in Kamp Zeist. Vier overige regionale kranten uit deze oorlogsjaren zijn op trefwoord doorzoekbaar gemaakt. Het leven in de kampen en dorpen is zichtbaar in de ruim vierhonderd foto’s en de webexposities.

Groeiende collectie gezinskaarten

Extra bijzonder zijn de 1.600 gezinskaarten waarop zo’n 6.000 militairen, officieren en hun gezinsleden in Amersfoort werden geregistreerd. Deze zijn nooit eerder getoond. De kaarten verschijnen als een groeiende collectie online. De scans moeten namelijk nog voorzien worden van online beschrijvingen. Iedere scan plus beschrijving die gereed is, wordt na een dag zichtbaar op de site.

Op de gezinskaarten staan onder andere ieders naam, geboortedatum, woonplaats in België en Amersfoort en de datum van vestiging en vertrek. De digitalisering van de kaarten maakt het mogelijk om verder onderzoek te doen naar de Belgische vluchtelingen. Nazaten kunnen hierdoor hun Belgische voorouders zoeken.

Hulp

Via het vrijwilligersproject www.velehanden.nl kan het publiek helpen om de scans te voorzien van beschrijvingen. De resultaten worden op www.belgengezocht.nl gepubliceerd. Deelnemers sparen voor een boekenbon en een boek over Amersfoort.

Meer Eerste Wereldoorlog
Boek: Belgische vluchtelingen 1914-1918

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×