Bij de Noord-Israëlische havenstad Akko hebben archeologen een stempel gevonden met daarop een afbeelding van een menora. De stempel is vermoedelijk ongeveer 1500 jaar oud. De Israel Antiquities Authority (IAA) heeft dat bekendgemaakt.
De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek bij Horbat Uza, een dorpje iets ten oosten van Akko. Het onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de aanleg van een spoorlijn.
Het gaat volgens de IAA om een zogenaamde broodstempel. Joodse bakkers konden hier vroeger een afdruk mee achterlaten in het brood en zo aangeven dat het voedsel koosjer was.
In de Byzantijnse periode (ca. 330-637) lieten bakkers vaker stempels achter in het brood. Zo zijn in deze omgeving eerder al meerdere stempels gevonden met daarop een afbeelding van een kruis. Deze werden gebruikt door christelijke bakkers. Akko was in deze periode overwegend christelijk.
Volgens IAA-archeologen Gilad Jaffe en dr. Danny Syon bewijst de vondst van de stempel met de zevenarmige kandelaar (menora) dat zich in deze periode bij Hornat Uza een Joodse gemeenschap bevond. Ze vermoeden dat in deze gemeenschap koosjer brood werd gebakken voor de Joden in het nabijgelegen Akko.
Op de stempel zijn ook een aantal Griekse letters te vinden. Volgens Leah Di Segni van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem staat op de stempel waarschijnlijk de naam Launtius. Die naam werd in deze periode veel gebruikt door Joden. Verondersteld wordt dat de Joodse bakker die eigenaar was van de broodstempel Launtius heette.
Eerder werden bij Hornat Uza onder meer al kruiken met menora-patronen en een sabbat-lamp gevonden. Ook die vondsten wezen op de aanwezigheid van een Joodse gemeenschap in Hornat Uza.