Brussel erkent betrokkenheid bij deportatie Joden

Brussel erkent betrokkenheid bij deportatie Joden
De stad Brussel heeft maandag officieel erkend dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog actief heeft meegeholpen bij de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt de Association pour la mémoire de la Shoah.

De burgemeester van de stad, Freddy Thielemans, wees er tijdens een ceremonie op dat oorlogsburgemeester Joseph Vandemeulebroek er in 1940 akkoord mee ging dat er een register werd opgesteld waarin de namen van 5640 Joden werden genoemd.Volgens de huidige burgemeester hadden de arrestaties en de razia van september 1942 zonder dat register een minder grote impact gehad.

- advertentie -

In de nacht van 3 op 4 september 1940 werd de eerste razzia van België in Brussel gehouden. Er werden toen 718 Joden opgepakt en gedeporteerd naar concentratiekampen. De Duitsers maakten bij de razzia gebruik van het register dat door het stadsbestuur was opgesteld.

Burgemeester Vandemeulebroek werd in 1942 door de Duitsers vervangen door de Vlaams-nationalist Jan Grauls. Deze burgemeester weigerde tijdens de oorlog Jodensterren te verspreiden en verbood het de politie om deel te nemen aan razzia´s.

De huidige burgemeester van Brussel heeft het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (Soma/Ceges) gevraagd een onderzoek in te stellen naar de rol van de gemeente bij de deportatie van Joden.

In de Tweede Wereldoorlog werd 37 procent van de Brusselse Joden gedeporteerd. In Antwerpen lag dat percentage met 66 procent nog een stuk hoger. Van de 56.000 Joden die aan het begin van de oorlog in België woonden, werden er ruim 25.000 naar nazikampen gedeporteerd. Nog geen vijf procent van hen overleefde de oorlog.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: