Dark
Light

Brussel erkent betrokkenheid bij deportatie Joden

1 minuut leestijd

De stad Brussel heeft maandag officieel erkend dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog actief heeft meegeholpen bij de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt de Association pour la mƩmoire de la Shoah.

De burgemeester van de stad, Freddy Thielemans, wees er tijdens een ceremonie op dat oorlogsburgemeester Joseph Vandemeulebroek er in 1940 akkoord mee ging dat er een register werd opgesteld waarin de namen van 5640 Joden werden genoemd. Volgens de huidige burgemeester hadden de arrestaties en de razzia van september 1942 zonder dat register een minder grote impact gehad.

In de nacht van 3 op 4 september 1940 werd de eerste razzia van BelgiĆ« in Brussel gehouden. Er werden toen 718 Joden opgepakt en gedeporteerd naar concentratiekampen. De Duitsers maakten bij de razzia gebruik van het register dat door het stadsbestuur was opgesteld. Burgemeester Vandemeulebroek werd in 1942 door de Duitsers vervangen door de Vlaams-nationalist Jan Grauls. Deze burgemeester weigerde tijdens de oorlog Jodensterren te verspreiden en verbood het de politie om deel te nemen aan razziaĀ“s.

De huidige burgemeester van Brussel heeft het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (Soma/Ceges) gevraagd een onderzoek in te stellen naar de rol van de gemeente bij de deportatie van Joden.

In de Tweede Wereldoorlog werd 37 procent van de Brusselse Joden gedeporteerd. In Antwerpen lag dat percentage met 66 procent nog een stuk hoger. Van de 56.000 Joden die aan het begin van de oorlog in Belgiƫ woonden, werden er ruim 25.000 naar nazikampen gedeporteerd. Nog geen vijf procent van hen overleefde de oorlog.

×