Buitenlandse hulp tijdens de Spaanse Burgeroorlog (audio)

Vlag van een internationale brigade tijdens de Spaanse Burgeroorlog
Tussen 1936 en 1939 werd Spanje verscheurd door een burgeroorlog waarbij republikeinen en nationalisten elkaar op leven en dood bestreden. Deze oorlog wordt ook wel de laatste romantische oorlog genoemd.

De Spaanse Burgeroorlog duurde bijna drie jaar bleef niet beperkt tot een binnenlands conflict. Zo werden de opstandige militairen bijvoorbeeld gesteund door nazi-Duitsland en fascistisch Italië met materieel munitie, brandstoffen en manschappen. De Republiek op haar beurt kreeg steun van tienduizenden linkse vrijwilligers die in zogenaamde Internationale Brigades de opmars van het fascisme in Europa wilden stoppen.

In het onlangs bij Home Academy verschenen hoorcollege over de Spaanse Burgeroorlog staat universitair docent Eric Storm ook stil bij deze buitenlandse hulp. Waarom steunden Hitler en Mussolini de opstandige militairen in Spanje? En hoe zat het met de 35.000 vrijwilligers, waaronder zo’n zevenhonderd Nederlands, die in de Internationale Brigades in Spanje het fascisme kwamen bestrijden? En welke rol speelde de Sovjet-Unie? Besluit op Historiek een hoofdstuk uit het hoorcollege over de buitenlandse hulp tijdens de burgeroorlog.

- advertentie -

Hoofdstuk ‘Buitenlandse hulp’ uit het hoorcollege ‘Spaanse Burgeroorlog’ (17:45 minuten):

Het onderwerp Buitenlandse hulp en het beleg van Madrid is een van de vele onderwerpen die in het hoorcollege Spaanse Burgeroorlog aan bod komen. Eric Storm geeft in vier colleges een helder overzicht van de oorzaken van het uitbreken van de burgeroorlog, het verloop van de strijd en de gevolgen van Franco’s overwinning voor Spanje. Klik hier voor meer informatie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: