Capitulatiedocument Rotterdam gekocht door twee musea

2 minuten leestijd
Originele overgavedocument Rotterdam 14 mei 1940 gevonden

Het capitulatiedocument uit 1940, dat onlangs werd gevonden door historicus en auteur Gerard Groeneveld, is gekocht door Oorlogsmuseum Overloon en het Museum Eyewitness in Beek. Hoeveel de musea voor het historische document hebben betaald is niet bekendgemaakt.

De ontdekking van het document was vorige week groot nieuws. Het stuk, waarvan altijd gedacht was dat het in de meidagen van 1940 verloren was gegaan, is het enige tastbare bewijs van de Nederlandse overgave. Gerard Groeneveld vond het document enkele jaren geleden bij toeval op een Duitse veilingssite toen hij onderzoek deed voor zijn boek Rotterdam Frontstad, dat vorige week verscheen.

Groeneveld gaf gelijk al aan dat hij bereid was afstand te doen van het document en open te staan voor voorstellen van relevante musea. Dat het stuk is aangekocht door instellingen uit Brabant en Limburg en niet door een instelling uit Rotterdam is opvallend. Volgens Groeneveld had Stadsarchief Rotterdam het stuk al lang kunnen hebben. Nadat hij het document vond nam hij al vrij snel contact op met het archief. Hij liet het er zelfs enige tijd bewaren omdat het daar veiliger lag dan bij hem thuis.

Tegenover RTV Rijnmond laat Groeneveld weten dat het archief toen ook belangstelling had om het stuk over te nemen.

“Maar ik wilde ook nog een boek over het document en de andere archiefstukken schrijven. Maar Rotterdam wilde alleen de stukken. Voor het boek was geen belangstelling. Toen heb ik alles weer meegenomen.”

Rotterdam Frontstad - Gerard Groeneveld
Rotterdam Frontstad – Gerard Groeneveld
De historicus zou destijds 30.000 euro voor het historische document hebben gevraagd. Nadat de ontdekking vorige week in de media bekend werd, riep de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de onderzoeker nog op het document aan de stad te schenken. Groeneveld wilde dat echter niet. Hij wilde in ieder geval zijn onkosten terugverdienen.

Stadsarchivaris Jantje Steenhuis, directeur van het Stadsarchief Rotterdam, waarschuwde eventuele kopers afgelopen week nog.

“Als dat document op illegale wijze bij de Duitse eigenaar terecht is gekomen, of misschien door een onachtzaamheid op de markt is beland, dan loop je het risico dat het wordt teruggevorderd zonder schadevergoeding.”

Die waarschuwing weerhield het Oorlogsmuseum Overloon en Museum Eyewitness er niet van tot koop over te gaan. De komende jaren is het stuk afwisselend in Limburg en Brabant te zien.

Boek: Rotterdam frontstad, 10-14 mei 1940 – Gerard Groeneveld
Lees ook: Originele overgavedocument Rotterdam 14 mei 1940 gevonden

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×