Catharijneconvent verwerft bijzonder Petrusbeeld

1 minuut leestijd
Detail van het Petrusbeeld (Catharijneconvent)
Detail van het Petrusbeeld (Catharijneconvent)

Museum Catharijneconvent is sinds kort eigenaar van een waardevol vijftiende-eeuws Petrusbeeld. Het gaat om een houten sculptuur uit het atelier van Claux de Werve (1380-1439).

Het aangekochte Petrusbeeld (Catharijneconvent)
Het aangekochte Petrusbeeld (Catharijneconvent)
Het Utrechtse museum kocht het beeld onlangs in Londen voor 400.000 euro. Niet eerder kocht Catharijneconvent zo’n duur beeld. De aankoop is mogelijk gemaakt door verschillende fondsen.

De Haarlemse beeldhouwer Claux de Werve was werkzaam aan het Bourgondische hof in Dijon. Zijn werkwijze en stijl hadden grote invloed op de Nederlandse beeldhouwkunst van de vijftiende en vroege zestiende eeuw. Het beeld is volgens Catharijneconvent representatief voor een nieuwe realistische stijl, die ontstond als reactie op de Internationale Gotiek.

Het museum over het Petrusbeeld:

Het Petrusbeeld vormt in de collectie van Museum Catharijneconvent een tot nu toe ontbrekende schakel tussen de vroeg Middeleeuwse beelden en de beeldhouwkunst uit het tweede en derde kwart van de vijftiende eeuw. De verwerving van de Petrus maakt het Petrusbeeld mogelijk om de stilistische ontwikkeling van de Nederlandse beeldhouwkunst van circa 1200 tot omstreeks 1500 voor het publiek inzichtelijk maken.

Het beeld is waarschijnlijk afkomstig van een altaar uit de cisterciënzerabdij in Theuley. Dit altaar werd vermoedelijk ontmanteld bij de afbraak van de abdij in 1800, waarna onderdelen op drift raakten. Er zijn achttien figuren uit het retabel bewaard gebleven. Hiervan bevinden zich exemplaren in Musée de Cluny en Musée du Louvre in Parijs en in particulier bezit.

Volgens Catharijneconvent is het Petrusbeeld een van de mooiste bewaard gebleven figuren van het Mariaretabel. Het Petrusbeeld is de komende tijd te bewonderen in de Catharinazaal van het museum.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×