‘Christendom en islam verdragen elkaar niet’

Wat ontdekte historicus en Abraham-Kuyper-kenner George Harinck tijdens zijn recente televisiereis langs de Middellandse Zee? Harinck – alias Abraham Kuyper – reisde in de voetsporen van deze illustere theoloog en politicus, die in 1905 zo’n tocht rondom de Oude Wereldzee – de Middellandse Zee – maakte.

‘Wat ik geleerd heb? Dat christendom en islam elkaar niet verdragen’, vertelt Harinck aan programmamaker Peter Siebe.

‘En dat beschaving het altijd aflegt tegen religie. Kuyper zag de kracht van de islam en waarschuwde bij zijn terugkomst zijn geloofsgenoten: Let op je zaak, maak werk van je geloof’.

Beklemming

Harinck vertelt over de beklemming die van de islam uitgaat, zoals hij voelde op een vrijdag in Algiers en in gesprek met een Algerijnse journalist. Is Harinck door zijn reis anders gaan denken of geloven?

‘Ik ben nog kritischer geworden op religie, in onderscheid van geloof. Religie met z’n verplichte vormen en regeltjes. Ook zie ik nog scherper hoe ongelukkig de combinatie van religie en geweld is, die ik in alle godsdiensten tegen kwam, ook de mijne’.

De IKON doet verslag van Harincks reis in een 8-delige televisiedocumentaire. Komende zondag deel 3 over Syrië (NPO 2, 20.15 uur). Het gesprek van Peter Siebe met George Harinck wordt dinsdagavond op Radio 5 uitgezonden in het programma EO Door de Week (20:05 uur).

- advertentie -

Trailer van de televisieserie:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: