Week van de koloniale geschiedenis

‘Christendom en islam verdragen elkaar niet’

Wat ontdekte historicus en Abraham-Kuyper-kenner George Harinck tijdens zijn recente televisiereis langs de Middellandse Zee? Harinck – alias Abraham Kuyper – reisde in de voetsporen van deze illustere theoloog en politicus, die in 1905 zo’n tocht rondom de Oude Wereldzee – de Middellandse Zee – maakte.

‘Wat ik geleerd heb? Dat christendom en islam elkaar niet verdragen’, vertelt Harinck aan programmamaker Peter Siebe.

‘En dat beschaving het altijd aflegt tegen religie. Kuyper zag de kracht van de islam en waarschuwde bij zijn terugkomst zijn geloofsgenoten: Let op je zaak, maak werk van je geloof’.

Beklemming

Harinck vertelt over de beklemming die van de islam uitgaat, zoals hij voelde op een vrijdag in Algiers en in gesprek met een Algerijnse journalist. Is Harinck door zijn reis anders gaan denken of geloven?

‘Ik ben nog kritischer geworden op religie, in onderscheid van geloof. Religie met z’n verplichte vormen en regeltjes. Ook zie ik nog scherper hoe ongelukkig de combinatie van religie en geweld is, die ik in alle godsdiensten tegen kwam, ook de mijne’.

De IKON doet verslag van Harincks reis in een 8-delige televisiedocumentaire. Komende zondag deel 3 over Syrië (NPO 2, 20.15 uur). Het gesprek van Peter Siebe met George Harinck wordt dinsdagavond op Radio 5 uitgezonden in het programma EO Door de Week (20:05 uur).

- advertentie -

Trailer van de televisieserie:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: