Chrysler Building – Wolkenkrabber in New York

1 minuut leestijd
Chrysler Building in New
Chrysler Building in New York (CC0 - Pixabay - roberto_bellasio)

Het Chrysler Building is een van de beroemdste wolkenkrabbers van New York. Gebouwd in opdracht van Walter Chrysler, een Duits-Amerikaanse pionier in de automobielindustrie.

Wie bouwt het hoogste gebouw ter wereld? Walter Chrysler en John Raskob (oprichter van General Motors) wilden beiden het hoogste gebouw ter wereld bouwen. Het naar Walter Chrysler vernoemde Chrysler Building werd ontworpen door William van Alen en was in 1930 af. Het gebouw heeft een hoogte van 319 meter en was bij de opening het hoogste gebouw ter wereld.

Een jaar later echter al niet meer. Het Empire State Building dat John Raskob had laten bouwen was nog hoger: 381 meter.

Wie naar de skyline van New York kijkt ziet echter nog altijd ook het opvallende Chrysler Building. Het meest in het oog springende is de glanzende metalen spits. Aanvankelijk maakte deze spits geen onderdeel uit van de bouwplannen. Toen het Chrysler Building bijna voltooid was was het gebouw even hoog als de wolkenkrabber 40 Wall Street. De eigenaar van dat gebouw liet toen echter snel twee extra verdiepingen bijbouwen zodat 40 Wall Street het hoogste gebouw zou blijven. Walter Chrysler wilde zich echter niet laten kennen en gaf ontwerper William van Alen opdracht een metalen spits van 58,4 meter op het gebouw te plaatsen. Deze spits werd op 23 oktober 1929 op de top gehesen. Het Chrysler Building was daarmee het hoogste gebouw ter wereld.

Het gebouw heeft 77 etages en is momenteel in bezit van een investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×