Rijksmuseum ontvangt werk Rembrandt-leerling Willem Drost

Bruikleen van de Broere Charitable Foundation
1 minuut leestijd
Willem Drost (1633-1659), Cimon en Pero. ca. 1655-1657, bruikleen van de Broere Charitable Foundation - detail (Rijksmuseum)

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft een werk van Rembrandt-leerling Willem Drost in bruikleen gekregen van de Broere Charitable Foundation. Het gaat om Cimon en Pero uit circa 1655, het grootst bekende doek van de jong gestorven Willem Drost van wie het Rijksmuseum tot nu toe geen schilderij had.

Van Willem Drost (1633-1659) zijn eenenveertig werken bekend. Hij werd in Amsterdam opgeleid door Rembrandt en vertrok daarna naar Italië. Cimon en Pero schilderde hij rond zijn tweeëntwintigste jaar in Venetië. Het werd zijn grootste doek. Een paar jaar later stierf hij. Het Rijksmuseum:

“In ‘Cimon en Pero’ is te zien hoe Drost de Hollandse manier van schilderen vermengt met Italiaanse invloeden. Het verhaal van Cimon en Pero stamt uit de Romeinse oudheid en gaat over ultieme opofferingsgezindheid en naastenliefde. Cimon is veroordeeld tot de hongerdood. Zijn dochter Pero bezoekt hem in de gevangenis en houdt hem in leven door hem stiekem de borst te geven.”

Willem Drost (1633-1659), Cimon en Pero. ca. 1655-1657, bruikleen van de Broere Charitable Foundation
Willem Drost (1633-1659), Cimon en Pero. ca. 1655-1657, bruikleen van de Broere Charitable Foundation (Rijksmuseum Amsterdam)

Het schilderij, dat nu te zien is in de Eregalerij van het Rijksmuseum, is in bruikleen gegeven door de Broere Charitable Foundation, een stichting die medisch onderzoek en beeldende kunst ondersteunt. Het Rijksmuseum ontving eerder al negen bruiklenen van de stichting, waaronder Sater en nimf (1623) van Gerrit van Honthorst, Hollandse schepen op een kalme zee (ca. 1655) van Willem van de Velde de Jonge en Jezus onder de Schriftgeleerden (ca. 1609) van Orazio Borgianni.

Boek: Willem Drost – A Rembrandt Pupil in Amsterdam and Venice

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×