Dark
Light

Collectie letterproeven en grafische documentatie gedigitaliseerd

Auteur:
1 minuut leestijd

Letterproef van de Duitse gieterij Haenel, uit ca. 1842
De collectie letterproeven en grafische documentatie van Museum Enschedé en Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdan (UvA) wordt digitaal ontsloten.

Stichting Grafivisie kende onlangs een belangrijke subsidie aan de Bijzondere Collecties toe. Met die subsidie wordt de druktechnische documentatie en de collectie letterproeven van de Bijzondere Collecties en Museum Enschedé voor een breed publiek digitaal toegankelijk gemaakt. Stichting Grafivisie zet zich onder meer in voor het behoud van het erfgoed van de grafische sector in Nederland.


De afdeling van de UvA beschikt over een grote collectie druk- en machinetechnische documentatie, afkomstig van de Lettergieterij Amsterdam (Tetterode) en van het Instituut voor Grafische Techniek TNO (IGT). Het materiaal van Tetterode dateert vooral uit de periode voor 1945, het materiaal van het IGT is van later datum.

De collectie bestaat uit handleidingen, reclamemateriaal, folders en catalogi van leveranciers. Daarnaast beheren de Bijzondere Collecties en Museum Enschedé circa 13.500 letterproeven. Deze werden door lettergieterijen, uitgeverijen of drukkerijen uitgebracht om de bij het bedrijf beschikbare lettertypen te tonen. Veel moderne vormgevers laten zich inspireren door dit materiaal.

Bijzondere Collecties en Museum Enschedé werken al enige tijd samen aan het toegankelijk maken van hun internationaal belangrijke typografische collecties. Het digitaliseringsproject is vernoemd naar Jan Hein Koningsveld (1946-2010), die bestuurlijk actief was in de grafimedia industrie. Hij was ook de oprichter en voorzitter van de Stichting Grafivisie.

Illustratie uit een catalogus van de leverancier van grafische machines Karl Krause te Leipzig uit 1904

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×