Dark
Light

Crowdfunding voor historische schilderingen Huis Barnaart

Auteur:
1 minuut leestijd
Crowdfunding voor historische schilderingen Huis Barnaart
Crowdfunding voor historische schilderingen Huis Barnaart

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, zoekt steun bij het publiek voor de laatste fase van de restauratie van Huis Barnaart in Haarlem. Dit huis werd gebouwd tussen 1803 en 1807 en heeft een van de best bewaarde interieurs van Nederland uit de Franse tijd. De afgelopen tijd hebben restauratoren de bijzondere vertrekken hersteld. Toch is er nog een belangrijke wens, waarvoor de Vereniging nu via Voordekunst.nl steun vraagt.

Op de hoofdverdieping van Huis Barnaart zijn vijf vertrekken van hoge kunsthistorische kwaliteit bewaard. Zo is er een ‘Marmerzaal’, een ‘Gouden Salon’ en een ‘Etrurische Kamer’. De kamers zijn gedecoreerd met imitatiemarmer, schilderingen uit de klassieke oudheid en wandbespanningen. In verschillende vertrekken zijn ‘bovendeurstukken’ aangebracht, geschilderd door de bekende kunstschilders Adriaan de Lelie (1755-1820) en Jan Kamphuijsen (1760-1841). Door vele overschilderingen en slecht onderhoud is het doek gaan bobbelen en de verf gaan bladderen. De schilderingen hebben veel van hun pracht verloren.

Het restaureren van de kwetsbare bovendeurstukken is een kostbare wens die niet uit het restauratiebudget kon worden betaald. De Vereniging heeft daarom een actie op touw gezet via Voordekunst.nl. Particulieren en bedrijven die het project via steunen met een gift krijgen afhankelijk van hun bijdrage een tegenprestatie zoals een rondleiding of een uitnodiging voor een concert in het bijzondere huis.

Lees ook: Huis waar Lodewijk Napoleon logeerde gerestaureerd

×