Cuauhtemoc – De laatste Azteken-leider

ca. 1502-1525
1 minuut leestijd
Monument voor Cuauhtemoc in Mexico
Monument voor Cuauhtemoc in Mexico (CC BY 2.0 - Jose Francisco Del Valle Mojica - wiki)

De laatste Azteekse leider: Cuauhtemoc. Gaf zich in 1521 over aan de Spaanse conquistador Hernán Cortés.

Cuauhtemoc
Cuauhtemoc
Cuauhtemoc komt in 1520 aan de macht. Hij volgt dan zijn neef Cuitlahuac op die is overleden aan de pokken tijdens het beleg van de stad Tenochtitlan. Om de machtsovername te legitimeren trouwt Cuauhtemoc met de echtgenote van zijn neef: Tecuichpotzin. Cuauhtemoc is ongeveer achttien jaar oud als hij op de troon komt.

Er is direct werk aan de winkel. De stad Tenochtitlan wordt nog altijd belegerd door de Spanjaarden. Als de stad tachtig dagen belegerd is roept Cuauhtemoc versterkingen op vanaf het platteland. Die komt er maar weinig en als Cuauhtemoc vermomt probeert te vluchten wordt hij ontdekt en gevangen genomen door de Spanjaarden. Cuauhtemoc geeft zich hierop over aan de Spaanse conquistador Hernán Cortés. Volgens de overlevering geeft hij de Spanjaard zijn mes en vraagt hij Cortés of deze hem wil (laten) doden.

Foltering van Cuauhtemoc
Foltering van Cuauhtemoc

De Spanjaarden besluiten Cuauhtemoc echter niet te doden. Ze zijn op zoek naar Azteekse goudschatten en willen weten waar die gevonden kunnen worden. Cuauhtemoc zegt dat er geen schatten zijn, maar de Spanjaarden geloven hem niet en besluiten hem te martelen. Ze houden onder meer zijn voeten in het vuur maar Cuauhtemoc blijft weigeren iets te vertellen over verborgen schatten.

Later neemt Hernán Cortés de Azteken-leider mee op een tocht naar Honduras. Op 25 februari 1525 laat hij Cuauhtemoc ophangen.

In Mexico wordt Cuauhtemoc door velen als held vereert. Een aanzienlijk aantal Mexicanen hebben dan ook de voornaam Cuauhtemoc. In de Mexicaanse deelstaat is een graf te vinden waarvan men zegt dat het het graf is van de voormalige Azteken-leider.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×