D66 pleit voor groot onderzoek naar rol Nederland in Indonesië

Regering wilde drie jaar geleden geen onderzoek

De regering moet een ‘allesomvattend onderzoek naar Nederlands geweld Indonesië’ laten uitvoeren. Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

Militaire colonne tijdens de eerste politionele actie – Foto: Tropenmuseum
Militaire colonne tijdens de eerste politionele actie – Foto: Tropenmuseum
Vrijdag meldde NRC nog dat Nederlandse militairen in de periode 1945-1950, nadat Indonesië zich onafhankelijk had verklaard, structureel en op grote schaal extreem geweld tegen Indonesiërs gebruikten. Tot nu toe was de algemene opvatting dat er alleen in enkele uitzonderlijke gevallen buitensporig geweld werd toegepast.

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma stelt dat de laatste tijd steeds “druppelsgewijs” nieuwe feiten naar boven komen over deze periode.

“Ik vind dat dit duidelijk aangeeft dat er te weinig bekend is over deze zwarte pagina in de Nederlandse geschiedenis. Als je als kabinet echt verantwoording wil afleggen, moet je willen weten waar je het over hebt.”

Het is niet voor het eerst dat er gevraagd wordt om een groot onderzoek. Drie jaar geleden pleitten de directeuren van drie onderzoeksinstituten, waaronder het NIOD, al voor een groot nieuw onderzoek naar het militaire optreden van Nederland in voormalig Nederlands-Indië in de jaren 1945-1949. De toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, zag daar echter niets in. Hij gaf aan dat het de instituten vrij stond zelf onderzoek te doen, maar dat het kabinet zelf geen opdracht ging geven voor een grootschalig onderzoek naar het geweld in Nederlands-Indië tijdens de dekolonisatieoorlog. Het NIOD gaf toen aan dat het wachten was op een nieuwe regering.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: