Als een project heel soepel verloopt, zeggen we ook wel eens dat het “van een leien dakje” gaat. Er is niet of nauwelijks tegenslag en het doel wordt probleemloos en snel bereikt. Dat begrijpt iedereen, maar waarom hebben we het over een leien dakje?
- ad -
Pieter Corneliszoon HooftDe herkomst van deze uitdrukking is niet heel erg ingewikkeld. Wanneer we tijdens een flinke regenbui naar een gebouw met een dakdekking van leisteen kijken, zien we de regen daar in snelle vaart van af stromen. Het gaat soepel en er is nauwelijks weerstand, net als in figuurlijke zin bij sommige projecten. Hoe lang de uitdrukking al gebruikt wordt is niet helemaal duidelijk. In ieder geval werd hij al gebezigd door de beroemde dichter en schrijver P.C. Hooft. In zijn werk Warenar uit 1617 schrijft hij bijvoorbeeld:
“Ick verseker u, alle ding sal van een leyen dack afloopen.”
Wanneer iets gesmeerd ging zei men in de Zaanstreek vroeger ook wel dat iets “glooi liep”.
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0403.php?q=dakje#hl1
-https://onzetaal.nl/taaladvies/van-een-leien-dakje-gaan/
-Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen – K. ter Laan
De drieëntwintigste januari 1968 werd de USS Pueblo, een Amerikaans marineschip, voor de kust van het Koreaanse schiereiland door de Noord-Koreaanse marine geënterd. Het voorval nam al vlug enorme proporties aan en even leek het erop dat een nucleair conflict …Lees bericht »
Ons beeld van de Sovjet-Unie is, vergeleken met nazi-Duitsland, vaak een beetje lacherig: wodka, luiheid en armoede typeren de Rus. De hamer en sikkel roepen minder afkeer op dan het hakenkruis. En een concentratiekamp is in de westerse beeldvorming veel …Lees bericht »
In 1846 vertrok de eerste stoomlocomotief die van het Gare Saint-Lazare de reis naar Brussel ging maken, onder luid gejuich van de aanwezige menigte. Al snel werden de landsgrenzen overal door spoorwegen gepasseerd.Lees bericht »
In de jaren 1570 tot 1700 daalde de temperatuur wereldwijd met gemiddeld twee graden Celsius. Deze periode wordt daarom de Kleine IJstijd (1570-1700) genoemd.Lees bericht »
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok