De Abdij van Vorst wordt cultureel centrum

Abbaye de Forest
1 minuut leestijd
Ontwerpbeeld voor de renovatie van een deel van het complex
Ontwerpbeeld voor de renovatie van een deel van het complex - Beeld: Beliris

De Abdij van Vorst in Brussel, die momenteel gerestaureerd wordt, zal worden omgevormd tot een volwaardig cultureel centrum. Het middeleeuwse abdijcomplex moet onderdak gaan bieden aan verschillende culturele, educatieve en jeugdorganisaties.

De Abdij van Vorst, gelegen in de gelijknamige gemeente in het zuidwesten van Brussel, stamt uit de twaalfde eeuw en was ooit een belangrijk religieus centrum. Door de jaren heen raakte de abdij met zijn gebouwen echter steeds minder in gebruik, waardoor het terrein ook kwetsbaar werd voor vandalisme. Eerder deze maand werd een begin gemaakt met de restauratie van de abdij. Het project gaat naar verwachting drie jaar duren. 

De restauratie omvat niet alleen de renovatie van de bestaande historische gebouwen, zoals het kasteel en de priorij, maar ook de bouw van nieuwe infrastructuur, zoals een nieuwe bibliotheek en een speelgoedbibliotheek. Ook worden de tuinen rond de abdij opnieuw ingericht, waarbij vierhonderd nieuwe bomen worden geplant. Verder zijn er plannen om in de toekomst een nieuw theater en een jeugdcentrum op het abdijterrein te bouwen.

Zicht op de Abdij van Vorst  uit Chorographia Sacra Brabantiae (1659)
Zicht op de Abdij van Vorst uit Chorographia Sacra Brabantiae (1659)

In de eerste fase wordt het oude restaurant op de site gesloopt en wordt een begin gemaakt met de bouw van een Franstalige bibliotheek. De totale kosten van het project bedragen ruim 21 miljoen euro, gefinancierd door verschillende overheidsinstanties, waaronder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Europese Unie. Tijdens de werken blijft een deel van het terrein toegankelijk voor het publiek.

Ontwikkeling

De Abdij van Vorst werd in 1105 gesticht door de benedictinessen, onder leiding van Gilbert van Affligem. De abdij groeide uit tot een belangrijk religieus en economisch centrum in de regio. Oorspronkelijk functioneerde de abdij als een religieuze gemeenschap. In de loop der eeuwen onderging hij diverse veranderingen, vooral tijdens de Franse Revolutie, toen ze werd geseculariseerd en haar religieuze functie verloor.

In de negentiende eeuw diende het abdijcomplex als verblijf voor industriëlen. Later, in de twintigste eeuw, werd het een administratief centrum.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×