Dark
Light

De bestverkochte geschiedenisboeken van 2017

De top 10 bestverkochte boeken in de Historiek Geschiedeniswinkel
Auteur:
4 minuten leestijd
De tien bestverkochte boeken in de Geschiedeniswinkel (2017)

Het afgelopen jaar werden er veel boeken verkocht in de Historiek Geschiedeniswinkel. Soms naar aanleiding van een voorpublicatie, een bespreking of nadat hij was behandeld in de signalementen. En ook via zoekmachines weten mensen de winkel steeds beter te vinden.

Hoewel het jaar nog niet helemaal ten einde is, kunnen we al wel vast een top 10 maken van boeken die het meest verkocht zijn in onze winkel. Hierbij hebben we de boeken die in grote oplages zijn verkocht buiten beschouwing gelaten, zodat we ook echt kunnen spreken van de populairste boeken in de winkel.

We tellen af van 10 naar 1.

De bestverkochte geschiedenisboeken van 2017

Zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis - Rob Hartmans10 | Zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis Omniboek – € 20.00

In ‘Zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis’ gaat journalist en historicus Rob Hartmans in op de donkerste episodes uit onze geschiedenis. Dat dit boek de top 10 binnen is gekomen is opvallend, aangezien het boek pas eind november verscheen. Als het jaaroverzicht iets later was verschenen, was hij waarschijnlijk ook hoger gekomen. Hartmans schreef op Historiek een artikel over het boek: Waarom stilstaan bij de zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis?
Meer informatie / bestellen

Lingua9 | Lingua. Dwars door Europa in 69 talen Athenaeum – € 19.99

Wat is het verband tussen Jan Smit en een Ferrari? Waarom spreken de Zwitsers zulk raar Duits? Welke taal stierf uit door een explosie, en welke had een bijna-doodervaring? Lingua voert je mee op reis langs meer dan zestig Europese talen. Aan de hand van allerlei taalfeiten neemt Gaston Dorren ons mee in een reis door de tijd. Op Historiek verscheen zowel een voorpublicatie, Het leven van P.I.E, als een erg positieve bespreking van het boek.
Meer informatie / bestellen

Sapiens – Een kleine geschiedenis van de mensheid (Yuval Noah Harari)8 | Sapiens – Yuval Noah Harari De Bezige Bij – € 19.99

In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens. Dat dit boek in onze top 10 staat, heeft vooral te maken met de algemene populariteit. Het boek stond het hele jaar hoog in de bestsellerlijsten.
Meer informatie / bestellen

Wij van de hbs (€ 19,99)7 | Wij van de HBS Meulenhoff – € 19.99

Enkele honderdduizenden scholieren gingen tussen 1864 en 1974 naar de hbs, de hogere burgerschool. Dit boek over de ‘parel uit de Nederlandse onderwijsgeschiedenis’ staat vol met nieuwe feiten en inzichten, mooi beeldmateriaal en bevat onvergetelijke verhalen. Dat dit boek hoog eindigde, is niet zo’n verrassing gezien ons publiek. We plaatsen ook een enthousiaste bespreking van het boek.
Meer informatie (+ video / bestellen

Het Grote VOC Boek6 | Het Grote VOC Boek WBOOKS – € 34.95

Onlangs werd de digitalisering van het archief van de VOC voltooid. In dit boek wordt voor het eerst gebruik gemaakt van dit archiefmateriaal. Boeken over de Gouden Eeuw en de VOC doen het eigenlijk altijd goed, onze lezers zijn hier erg in geïnteresseerd. Het is het natuurlijk ook een boeiende periode. Op Historiek verscheen er een positieve bespreking en we plaatsten een bijzonder fragment.
Meer informatie (+ video) / bestellen

De soep ruikt naar hond5 | De soep ruikt naar hond Just Publishers – € 19.95

In dit boek vertellen Indische Nederlanders die als kind de oversteek maakten, hoe hun nieuwe Nederlandse leven er toen uitzag. Historiek wordt veel bezocht door mensen met een interesse voor Nederlands-Indieë en daarom plaatsen we een grappig fragment uit het boek: Rijst of boerenkool. Het verscheen in mei en bleef bijna het hele jaar populair. Ook bij andere boekwinkels, scoorde dit breed toegankelijke boek goed.
Meer informatie / bestellen

Tabé Java, tabé Indië4 | Tabé Java, tabé Indië HarperCollins – € 19.99

In dit boek reist kleinzoon Ronald Nijboer zijn opa achterna die zich in 1945 aanmeldde als oorlogsvrijwilliger om ‘onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden’. Op Historiek verscheen een artikel van de auteur: Waarom wij zo weinig van de oorlog in Indonesië afweten, een voorpublicatie en het boek werd besproken. Ook weer een boek over Nederlands-Indië dat hoog eindigt.
Meer informatie / bestellen

En de top 3…

De Rijn - Biografie van een rivier3 | De Rijn. Biografie van een rivier De Geus – € 24.99

Voor dit boek trok Martin Hendriksma van de Rijnbron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de monding in de Noordzee. Op die reis vertelt hij anekdotes en bijzondere verhalen over de rivier. Een prachtig onderwerp voor een boek, maar het verraste ons toch een beetje dat hij meteen zo goed verkocht werd. Ook landelijke deed het boek het goed en er verscheen een positieve bespreking op Historiek. Een hoge plaats voor een bijzonder boek.
Meer informatie / bestellen

Willem van Oranje. De opportunistische Vader des Vaderlands2 | Willem van Oranje Nieuw Amsterdam – € 19.99

Op dit boek, waarin Aron Brouwer en Marthijn Wouters, de mythe rondom Willem van Oranje proberen te ontkrachten kregen ze kritiek van NRC columnist René van Stipriaan. Via het opiniërende artikel Wordt het verleden van Willem de Zwijger voor ons verzwegen? reageerde Aron Brouwer op deze recensie van Stipriaan. Die reageerde op zijn beurt weer op Historiek met het artikel Auteurs ‘Willem van Oranje’ kunnen beter eerst hun “studie eens afmaken”. Ondanks de kritiek waren mensen blijkbaar toch nieuwsgierig.
Meer informatie / bestellen

Historische verhalen - Bundel Historiek1 | Verhalenbundel Historiek Historiek – € 15.00

De nummer 1 van de lijst is dan weer niet zo verrassend, dat is onze eigen verhalenbundel. Dat deze het meest verkocht is, is natuurlijk niet zo gek. Hij is het meest gepromoot en was bovendien nergens anders verkrijgbaar. Een nummer één op eenzame hoogte dus. Helaas is de bundel momenteel uitverkocht, misschien dat er nog een nieuwe druk verschijnt, maar dan lezen jullie dat op Historiek.
Meer informatie

×