Dark
Light

De invloed van Napoleon op de Nederlandse samenleving

2 minuten leestijd

Napoleon
Napoleon
De Rijksuniversiteit Groningen organiseert op 28 november in Cultuurcentrum Van Beresteyn in Veendam een symposium over de invloed van Napoleon op de huidige Nederlandse samenleving.


Verschillende sprekers uit binnen- en buitenland werpen dan hun licht op de nalatenschap van de kleine keizer als staatsman, wetgever en uitvinder. Dr. Tineke Looijenga, een van de organisatoren van het symposium:

‘Napoleon wordt in eerste instantie vaak herinnerd vanwege zijn catastrofale veldslagen. Maar achteraf gezien is hij één van de grootste staatslieden van Europa geweest’

Napoleon en het Groningse gas

Een bijzonder actueel onderwerp op het symposium is de huidige Mijnwet, die door Napoleon werd ingevoerd. Hij bepaalde dat de Staat (en dus niet de grondeigenaar) zeggenschap heeft over grond- en delfstoffen die zich in de grond bevinden. Dit heeft er voor gezorgd dat inwoners van het gaswiningsgebied in de provincie Groningen niets hebben verdiend aan de gasbel. De Franse geoloog en emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Jacques Touret en de Groninger emeritus hoogleraar en rechtshistoricus Jan Lokin werpen hun licht op deze kwestie.

Het symposium heeft een gevarieerd programma met lezingen over verschillende interessante onderwerpen.

Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk spreekt bijvoorbeeld over de invloed die Napoleon had op de manier van staatsvorming in Nederland en Europa. En over de effecten die het Napoleontische systeem had op de rol van koning, parlement, cultuur en wetenschap.

Mart van Lieburg, hoogleraar medische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en aan de RUG geeft de deelnemers aan het symposium een inkijkje in de chirurgie op het slagveld. Napoleon heeft de wereld veranderd en dat geldt zeker ook voor de militaire genees- en heelkunde.

Interessant is ook het verhaal over het ontzet van Delfzijl, de laatste plaats in Nederland die werd bevrijd van de Franse bezetting. Historicus Franz Lenselink heeft een opmerkelijke anekdote over dit onderwerp.

Tentoonstelling

Naast het symposium is een expositie ingericht in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. In de tentoonstelling wordt Napoleons erfenis aan de hand van de thema’s Standaardiseren, In het leger, Bestuur en Continentaal stelsel duidelijk gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn het metrieke stelsel, militaire dienstplicht, invoering van het bevolkingsregister en landbouwontwikkeling. Het Heimatmuseum in Leer behandelt in een gelijktijdige expositie dezelfde thema’s, bezien vanuit Duits perspectief.

Belangstellenden voor het symposium en de tentoonstelling kunnen zich aanmelden bij het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

×