De Nachtwacht volgend jaar ‘live’ gerestaureerd

2 minuten leestijd
Impressie van de restauratie van De Nachtwacht - 3d tekening Wilmotte / Rijksmuseum
Impressie van de restauratie van De Nachtwacht - 3d tekening Wilmotte / Rijksmuseum

Hét topstuk van het Rijksmuseum in Amsterdam, De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, wordt vanaf juli 2019 voor het oog van het publiek gerestaureerd. Het wordt het grootste onderzoeks- een restauratieproject uit de geschiedenis van het museum.

Het is meer dan veertig jaar geleden dat de laatste grote restauratie van De Nachtwacht plaatsvond, naar aanleiding van een aanval met messteken in 1975. Bijzonder is dat de nieuwe restauratie plaatsvindt in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum. Bezoekers kunnen de restauratie daardoor van dichtbij volgen. Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum:

“De Nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld en het is de taak van het Rijksmuseum om er zo goed mogelijk voor te zorgen. De Nachtwacht is van iedereen en daarom voeren we het onderzoek en de restauratie uit in het museum, op zaal, en is het proces voor iedereen online te volgen.”

De Nachtwacht - Rembrandt van Rijn
Rembrandt van Rijn – Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq bekend als de Nachtwacht 1642

Groot onderzoek

Het Rijksmuseum controleert de conditie van De Nachtwacht doorlopend. Gebleken is dat er veranderingen optreden, zoals het wit uitgeslagen hondje rechtsonder op het schilderij. Om een beter begrip te krijgen van deze veranderingen start het museum een groot onderzoek naar de algehele staat van het schilderij. Dit onderzoek is noodzakelijk om vervolgens een goed behandelplan te kunnen bepalen en bestaat onder meer uit beeldtechnieken, hoge-resolutiefotografie en geavanceerde computeranalyse. Het Rijksmuseum:

“Hiermee kunnen we het schilderij minutieus in beeld brengen en niet alleen de oppervlakte van het schilderij onderzoeken, maar alle lagen van het schilderij bestuderen: van vernis tot doek.”

Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits bij De Nachtwacht - Foto Rijksmuseum
Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits bij De Nachtwacht – Foto Rijksmuseum

Komende zomer komt er om De Nachtwacht een glazen ruimte met bijzonder helder glas, ontworpen door de Franse architect Jean Michel Wilmotte. Hierdoor is het voor iedereen op de voet te volgen en blijft De Nachtwacht tijdens de werkzaamheden zichtbaar. Ook is het proces wereldwijd, via een digitaal platform, online te volgen.

Het onderzoeksteam dat aan De Nachtwacht werkt bestaat uit onderzoekers, conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum. Voor het onderzoek werkt het Rijksmuseum nauw samen met musea en universiteiten in binnen- en buitenland.

Rijksmuseum schilderijenrestaurator Henricus Hubertus Mertens verwijdert vernis van De Nachtwacht in 1946-47 - Foto Rijksmuseum
Rijksmuseum schilderijenrestaurator Henricus Hubertus Mertens verwijdert vernis van De Nachtwacht in 1946-47 – Foto Rijksmuseum

Hoogtepunt

De Nachtwacht wordt beschouwd als Rembrandts meest ambitieuze schilderij. De kunstenaar voltooide het groepsportret van officieren en andere schutters van Wijk II in Amsterdam, onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch, in 1642. Hij maakte het in opdracht van de schutters van het Amsterdamse Kloveniersgilde. Het is Rembrandts enige schuttersstuk en geroemd vanwege de levendige en gedurfde compositie, waarin de schutters niet alleen zijn geportretteerd, maar bovendien ‘in beweging’ zijn afgebeeld.

Het schilderij is eigendom van de stad Amsterdam en vormt sinds 1808 het hoogtepunt van de collectie van het Rijksmuseum. De architect van het Rijksmuseum, Pierre Cuypers (1827-1921) ontwierp voor De Nachtwacht zelfs een eigen erezaal. Het Rijksmuseum toont hier zijn absolute topstukken, met centraal in het midden De Nachtwacht.

Ook interessant: De Nachtwacht, een vroeg staaltje ‘virtual reality’
Recent verschenen boek over het beroemde schilder

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×