Dark
Light

De ontdekking van het atoom: Atom

Auteur:
1 minuut leestijd
Atom

Vanaf zondag 3 mei zendt NPO Doc het documentaire drieluik ‘Atom’ uit. In deze serie vertelt de natuurkundige Jim Al-Khalili het verhaal van een van de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken uit de geschiedenis: de ontdekking dat alles is opgebouwd uit atomen.

Deze ontdekking heeft geleid tot een radicale verandering in ons denken en ons begrip van de wereld om ons heen. In drie afleveringen legt Al-Khalili uit op welke manier de ontdekking van het atoom de wetenschap beïnvloed heeft.

De afleveringen

Aflevering 1: The Clash of the Titans
In de eerste aflevering beschrijft Jim Al-Khalili hoe wetenschappers tot de ontdekking van het atoom kwamen en hoe dit leidde tot een doorbraak op verschillende gebieden van de wetenschap. Een doorbraak die mogelijk is gemaakt door de honger naar kennis van genieën als Albert Einstein en Werner Heisenberg.
Uitzending o.a. op zondag 3 mei om 12.00 uur op NPO Doc en een week online

Aflevering 2: The Key to the Cosmos
In de tweede aflevering maakt presentator Jim Al-Khalili inzichtelijk hoe de ontdekking van het atoom bijgedragen heeft tot een beter begrip van het universum. Door onderzoek naar de geheimen van het atoom hebben wetenschappers een beter besef gekregen van het ontstaan van het universum.
Uitzending o.a. op zondag 10 mei om 12.00 uur op NPO Doc en een week online

Aflevering 3: The Illusion of Reality
In het laatste deel van het drieluik laat Al-Khalili zien wat de ontdekking van het atoom voor ons begrip van de realiteit betekent. Door de nieuwe kennis over de bouwstenen van het universum hebben wetenschappers bepaalde aannames over hoe de wereld in elkaar zit moeten loslaten. Dat wat we zien is daardoor niet langer noodzakelijkerwijs de waarheid. Misschien hebben onze ogen ons juist wel eeuwenlang bedrogen.
Uitzending o.a. op zondag 17 mei om 12.00 uur op NPO Doc en een week online

Hoorcollege: De Atoombom – Maarten van Rossem

×