Dark
Light

De ontstaansgeschiedenis van ‘De donkere kamer van Damokles’

1 minuut leestijd

Still: Vimeo
In het kader van de actie Nederland Leest krijgen leden van de bibliotheek deze maand gratis het boek De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans. Het Huygens Instituut deed onlangs onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van het boek.

De donkere kamer van Damokles is een van de beroemdste boeken van Willem Frederik Hermans (1921-1995). De oorlogsroman verscheen in 1958 en vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, een sigarenhandelaar uit Voorschoten.

De sigarenhandelaar komt tijdens de oorlog in contact met de verzetsman Dorbeck die – op zijn haarkleur na – sprekend op hem lijkt. Osewoudt voert gewillig opdrachten voor zijn dubbelganger uit. Na de oorlog blijkt zijn dubbelganger echter te zijn verdwenen en dan komt de sigarenhandelaar in de problemen.

Het Huygens Instituut deed enige tijd geleden uitgebreid onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van Hermans’ beroemdste romans. Uit dit onderzoek kwam onder meer naar voren dat de schrijver De donkere kamer van Damokles zelf maar een matig boek vond. Dat het boek waar hij zo lang aan gewerkt had zo’n succes werd vond hij maar een ‘beklemmende gewaarwording’.

Het Huygens Instituut maakte recent ook een video over de ontstaansgeschiedenis van het boek:

×