Dark
Light

De Pony Express – Een avontuurlijke koeriersdienst

1860-1861
Auteur:
2 minuten leestijd
Pony Express-postzegel, uitgebracht in 1960, honderd jaar na de lancering van de koeriersdienst
Pony Express-postzegel, uitgebracht in 1960, honderd jaar na de lancering van de koeriersdienst

Op 3 april 1860 vertrok de eerste rit van de Pony Express vanuit St. Joseph, Missouri. De beroemde verbinding waarbij ruiters post vervoerden van Missouri naar Californië werd ingesteld door de ondernemers William H. Russell, Alexander Majors en William B. Waddell.

Brief die met de eerste rut van de Pony Express werd vervoerd
Brief die met de eerste rit van de Pony Express werd vervoerd, 1860
In deze periode is de communicatie tussen het westen en oosten van Amerika nog erg moeilijk. De Pony Express (de bekende bijnaam van de Central Overland California & Pike’s Peak Express Company) was het eerste snelle transportmiddel voor kleine goederen en post over het Noord-Amerikaanse continent. Poststukken konden in tien dagen tijd van St. Joseph in Missouri naar Sacramento, de hoofdstad van Californië aan de kust van de Stille Oceaan, worden vervoerd. Een afstand van ongeveer 3200 kilometer. Dankzij de dienst konden poststukken veel sneller worden bezorgd dan wanneer gekozen werd voor vervoer per postkoets. Met name kranten en bedrijven maakten gebruik van de Pony Express.

Maar liefst zesentwintig keer per maand konden de ruiters poststukken heen en weer brengen. Daarvoor waren echter wel veel ruiters benodigd. De ruiters die dienst namen bij de Pony Express konden om de tien mijl gebruikmaken van een wisselstation. Hier werden de rijdieren verwisseld zodat er op volle kracht verder gereden kon worden. Het nieuws van de verkiezing van president Abraham Lincoln bereikte dankzij de snelle verbinding in zeven dagen en veertien uur San Francisco, een belangrijke stad aan de Amerikaanse westkust. Voor die tijd een absoluut record.

Geïllustreerde weergave van de route van de Pony Express
Geïllustreerde weergave van de route van de Pony Express, gemaakt door William Henry Jackson

Orphans preferred

Werken voor de Pony Express was voor lang niet iedereen weggelegd. Vanwege de grote gevaren werd er specifiek gevraagd om jonge, moedige ruiters. In een beroemde advertentie probeerde men met de volgende tekst nieuwe ruiters te werven:

“Wanted: Young, skinny, wiry fellows not over eighteen. Must be expert riders, willing to risk death daily. Orphans preferred.” (Gezocht: Jonge, magere, pezige kerels niet ouder dan achttien. Moeten ervaren ruiters zijn, bereid om dagelijks de dood te riskeren. Liefst wezen.)

Iedere ruiter legde normaal gesproken tussen de 120 en 160 kilometer af voordat hij werd afgewisseld

‘Orphans preferred’
‘Orphans preferred’
De bekendste ruiter van de Pony Express is ongetwijfeld William Cody (1846-1917), beter bekend als Buffalo Bill. Hij werkte in 1860 voor de avontuurlijke transportdienst. Later maakt hij naam tijdens verschillende Indiaanse oorlogen. Echt beroemd werd hij met zijn Wild west show, waarmee hij door Amerika en Europa reisde. Een andere bekende Pony Express-ruiter is Robert Haslam, bijgenaamd “Pony Bob”.

Op 26 oktober 1861 werd het einde van de Pony Express aangekondigd. Twee dagen eerder was Salt Lake City via de transcontinentale telegraafdienst verbonden met Omaha, Nebraska en Sacramento. De koeriersdienst was financieel nooit echt een succes en hij bestond dus maar kort, maar hij spreekt bij veel mensen nog altijd tot de verbeelding.

Korte video over de Pony Express:

×