/

De reis Amsterdam – Lublin

Treinstation Lublin - cc
Treinstation Lublin - cc

Stichting SobiborJaarlijks organiseert Stichting Sobibor in samenwerking met het Duitse Bildungswerk Stanislaw Hantz en het Poolse Studnia Pamieci een Studiereis naar voormalige doorgangsgetto’s en vernietigingskampen in Oost-Polen. Bijzonder is dat de stichting dit keer ook enkele docenten uit het middelbaar onderwijs heeft uitgenodigd om mee te reizen. De deelnemers schrijven de komende dagen over hun ervaringen. Hun blogs publiceren we op Historiek:

Studiereis Sobibor (Dag 1 & 2)

Even haasten maar dan kunnen we inderdaad op tijd weg. Moeder en dochter, ge-fake-fur-ed, koffertjes rollend achter ons aan. In de metro naar Amsterdam Centraal Station. Kussen op het station met vriendje. “Je moet eigenlijk achter de trein aan hollen, hoor.”

Sterre en Miriam in Oberhausen
Sterre en Miriam in Oberhausen
De rest van het gezelschap komt ook aangewandeld en hup, de trein naar Oberhausen. Het is eigenlijk dichtbij.

Bij Oberhausen de overstap op de slaaptrein naar Warschau. Met z’n drietjes in een couchette voor zes: Judith, Sterre, Miriam. Bedjes netjes opgemaakt. Een beetje babbelen, lezen en slapen. We slapen zelfs uit, tot half 9.

Vervolgens een trein van Warschau naar Lublin. In totaal hebben we nu 21 uur in de trein gezeten, maar per trein naar Polen is nu eigenlijk: zitten, dutten, broodje eten, liggen, colaatje drinken, slapen, appeltje eten, babbelen… De tijd vliegt! Hup, in de taxi van het station naar het hotel waar we de week zullen verblijven, een groot klooster: Dom na Podwalu.

Het is zaterdag avond, maar het voelt als vrijdag avond. Tijd voor een gezellige borrel en een hapje eten met het reisgezelschap.

~ Sterre en Miriam

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: