De Ierse heilige Sint Kevin trok zich in de zesde eeuw terug in de Wicklow Mountains, ongeveer veertig kilometer ten zuiden van Dublin. Doordat ook volgelingen naar het gebied kwamen ontstond hier uiteindelijk een kleine kloostergemeenschap: Glendalough.
Ronde toren
De overblijfselen van het klooster behoren tot de oudste christelijke overblijfselen van Europa. Het meest in het oog springende bouwwerk op het complex is de ronde toren van Glendalough. Het bouwwerk is circa dertig meter hoog en werd gebouwd in 1066, in een tijd dat het gebied veel te lijden had onder invallen van de Vikingen. Hij diende vermoedelijk als klokkentoren, maar werd ook gebruikt om belangrijke manuscripten en bijvoorbeeld relikwieën in te bewaren. Waarschijnlijk diende de toren ook als herkenningspunt.
![De ronde toren van Glendalough (cc - Pixabay - desimaxwell)](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2017/09/De-ronde-toren-van-Glendalough-cc-Pixabay-desimaxwell.jpg)
Aanvankelijk had de toren zes verdiepingen met houten vloeren die via ladders te bereiken waren. Op de bovenste verdieping zijn vier ramen te vinden, vanwaaruit de hele omgeving te bekijken is. Opvallend is dat de deur zich zo’n drie meter boven de grond bevindt. Vermoedelijk werd dit gedaan, omdat men hierdoor de fundering extra stevig kon maken.
Wonderlijkste plek
“…de wonderlijkste plek uit de Ierse geschiedenis.”
En Lonely Planet laat zich zo over de plek uit:
“Ben je op zoek naar hét beeld van het ruige en romantische Ierland, dan gaat er niets boven Glendalough.”
Boek: Een geschiedenis van God
Drone-video met beelden van de ronde toren van Glendalough:
Bronnen ▼
– http://www.heritageireland.ie/en/midlands-eastcoast/glendaloughvisitorcentre/
– 1001 Gebouwen – Mark Irving