Dark
Light

Dementerende Auschwitz-bewaker vrijgelaten

1 minuut leestijd

Auschwitz
Auschwitz
De 94-jarige Hans Lipschis die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in Auschwitz werkte, is vrijdag vrijgelaten. Volgens de rechter kan de man waarschijnlijk niet terechtstaan omdat hij beginnend dement is.

De Duitser werd dit jaar gearresteerd. Hij stond toen vierde op de lijst van meest gezochte nazi-oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Centrum. Lipschis werkte vanaf 1941 tot januari 1945 in Auschwitz. Hij heeft dit erkend maar zegt er alleen als kok te hebben gewerkt en dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Hans Lipschis werd in 1919 in Litouwen geboren. Na de oorlog vertrok hij naar Chicago. In 1983 werd hij de Verenigde Staten uitgezet omdat hij bleek te hebben gelogen over zijn nazi-verleden. Voor zijn arrestatie woonde Lipschis in Aalen, een dorp in zuid-Duitsland.

Het Openbaar Ministerie in Stuttgart zegt over overtuigend bewijs te hebben dat Lipschis in Auschwitz zelf misdaden pleegde. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij ruim tienduizend moorden.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×