Dark
Light

Desi Bouterse: vergeef Nederland om slavernij

1 minuut leestijd

Foto: CC/Antoine Taveneaux
De Surinaamse president Desi Bouterse heeft maandag tijdens een herdenking van de afschaffing van de slavernij gezegd dat het tijd is om de kolonisator van toen te vergeven.

Bouterse deed zijn uitspraak tijdens een officiële herdenking in Paramaribo. Hij riep de Surinamers op Nederland te vergeven voor “de martelingen en mensonterende zaken” die tijdens de slavernij plaatsvonden. De president zei onder meer:


We hoeven niet steeds alleen maar achterom te kijken. Al waren het zware dagen, laten we die periode toch afsluiten. Wanneer de oude kolonisator vraagt om vergeving, laten wij hen dan ook vergeven.

Bouterse vroeg zijn toehoorders hierna of ze bereid waren Nederland te vergeven. Hierop werd met instemmend gejuich gereageerd.

Diepe spijt

Maandag werd ook in Nederland en op de Nederlandse Antillen herdacht dat de slavernij op 1 juli 1863 werd afgeschaft. Bij het nationaal monument slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark vond een officiële herdenkingsplechtigheid plaats die ook werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Namens de regering betuigde minister Lodewijk Asscher tijdens die bijeenkomst zijn “diepe spijt” over het Nederlandse slavernijverleden.

Bouterse vergeeft Nederland slavernij

Gerelateerde boeken:

×