In Nederland worden op grote schaal historische boeken, tijdschriften en archieven gedigitaliseerd. De wijze waarop dat gebeurt is echter ondermaats. Dat beweert althans NRC na een rondgang langs verschillende erfgoedinstellingen en wetenschappers.
Volgens de krant wordt er veelal “slordig en chaotisch” gedigitaliseerd en zijn gedigitaliseerde stukken vaak nauwelijks te gebruiken als wetenschappelijke bron. De directeur van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN), het nationale kenniscentrum voor ICT in het cultureel erfgoed, zegt in de krant dat veel gedigitaliseerde bestanden “moeilijk vindbaar en nauwelijks doorzoekbaar” zijn.
Als voorbeeld haalt NRC onder meer de digitale collectie Het Geheugen van Nederland aan. Op de website geheugenvannederland.nl zijn, in zesenzeventig collecties, de hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis en cultuur digitaal bijeengebracht. Veel instellingen die hebben bijgedragen aan het project zouden hun eigen werk echter niet terug kunnen vinden en daarnaast kunnen ‘gewone bezoekers’ document niet doorzoeken. Het digitaliserigsproject, dat zeven miljoen euro subsidie ontving, wordt daarom gekscherend ook wel eens het Geheugenverlies van Nederland genoemd.
Het probleem zou onder meer liggen aan een gebrekkige samenwerking tussen de verschillende instellingen die zich bezighouden met digitalisering.