‘Dit is geen schilderij van Rembrandt’

Om de zoveel tijd duiken er berichten op over ‘nieuwe werken van Rembrandt’. Deze week gebeurde dat opnieuw. Stichting Culturele Herdenkingen in Fryslân liet begin deze week weten mogelijk een onbekend werk van Rembrandt te hebben ontdekt.

Foto: Stichting Culturele Herdenkingen in Fryslân
De stichting organiseerde een tentoonstelling over Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt. Het is dit jaar vierhonderd jaar geleden dat zij in Leeuwarden werd geboren.

Naar aanleiding van de tentoonstelling meldde zich een anonieme kunstverzamelaar met een tot nu toe onbekend portret van Saskia van Uylenburgh. Althans, het lijkt er zeer op dat de geportretteerde vrouw Saskia is. De verzamelaar vertelde dat hij het kunstwerk enkele jaren geleden voor een redelijke prijs in Zweden had gekocht en sprak van “de vondst van zijn leven”.

Het werk werd uitvoerig onderzocht, onder meer door Martin Bijl, voormalig hoofd restauratie van het Rijksmuseum. Deze Bijl stelde vast dat het vanwege onder meer de kleurschema’s en opbouw absoluut om een “rembrandttiek” schilderij ging.

- advertentie -

Actualiteitenrubriek EenVandaag besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak en bezocht ook Martin Bijl. Volgens hem en Ernst van de Wetering, hoofd van het Rembrandt Research Project (RRP), gaat het niet om een werk van de meester zelf. Kleine details zouden erop wijzen dat het niet Rembrandt zelf was die het portret vervaardigde. Wel lijkt het er volgens de deskundigen sterk op dat het portret afkomstig is uit de directe omgeving van de meester. Mogelijk is het portret gemaakt door Govert Flinck, een van de beroemdste leerlingen van Rembrandt.

Lees ook: Rembrandt van Rijn – Meester uit de Gouden Eeuw
…en: Rembrandt van Rijn trouwt met Saskia van Uylenburgh
Boek: Saskia, de vrouw van Rembrandt

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: