Dark
Light

DNA-wetenschapper James Watson verkoopt Nobelprijs-medaille

Auteur:
1 minuut leestijd

James Watson
James Watson
De Amerikaanse wetenschapper James Watson ontving in 1962, samen met zijn collega’s Maurice Wilkins en Francis Crick, de Nobelprijs omdat hij de structuur van de DNA-molecule had ontdekt. De medaille die Watson bij de prijs ontving, is deze week geveild voor een bedrag van 3,8 miljoen euro.

Het was voor het eerst dat er een Nobelprijs-medaille van een nog levend winnaar werd geveild. Veilinghuis Christie’s verwachtte dat de medaille tussen de 2,5 miljoen en 3,5 miljoen dollar op zou brengen. Uiteindelijk legde een onbekende koper er echter 4,7 miljoen dollar (3,8 miljoen dollar) voor neer.

James Watson is niet geheel onomstreden. In 2007 gaf hij in een interview bijvoorbeeld aan somber te zijn over de toekomst van Afrika omdat het westerse sociale beleid gebaseerd was “op het feit dat hun intelligentie hetzelfde is als de onze”. Hij voegde er aan toe dat hij als werkgever ervaren had dat dat niet het geval was. De raciale opmerkingen zorgden ervoor dat Watson op non-actief werd gesteld als directeur van een groot laboratorium. Ook werd hij uit verschillende bestuursraden gezet.

Afgelopen maand bood de Nobelprijswinnaar (nogmaals) zijn excuses aan voor zijn uitlatingen. Hij gaf toen ook aan zijn medaille te willen verkopen, in de hoop weer in de gratie te komen. Watson heeft beloofd een deel van de opbrengst aan wetenschappelijke instellingen te schenken.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.789 actieve abonnees)

"Honderden historici brachten hun kennis al in."

Overzicht van auteurs op Historiek

Ook interessant

Zelfde rubriek

×